A csónaknak nevezett kenu szerintünk minimum hajó.

2010. szeptember 2., csütörtök

Modoros antikvitás a vízitúrázásról (I.rész)

Megélénkült pénteken délután a nagykörűi Tisza-part. A gát tövében csehszlovákiai családok vertek tanyát, lejjebb úttörők sátrai sorakoznak. És ahogy esteledett, telt-múlt az idő, úgy gyarapodott a sátorváros a Tisza-parton. Kinek-kinek ízlése, no meg tehetsége szerint főtt a paprikás krumpli nyílt tűzön, vagy a gázfőző lángjánál. A XIII. Nemzetközi Tisza-Túra résztvevői érkeztek meg. [...] Nem fárasztó három hétig egyfolytában evezni? - faggatom Földvári Katalin budapesti óvónőt. - Dehogynem!

[...] Mi a Tisza-Túra varázsa? Egyszerűen jól érzik magukat az emberek a természetben. Magunknak főzünk, igaz, néha hazatelefonálunk, hogy küldjenek még pénzt. Barátságok, szerelmek szövődnek.

(Egri Sándor riportja a Szolnok megyei Néplap 1985. augusztus 8-i számából)


Fényévekre álljon tőlünk, hogy pusztán a még mindig tartó retro-majmolást lovagoljuk meg a fenti idézettel. Néhány napja kaptam valakitől azt a "szakkönyvet", amely többek között a Néplapból vett részlettel próbál kedvet csiholni a vízitúrázáshoz. A több, mint 200 oldalas kiadvány, a Közép-Tiszai vízitúra-kalauz (Aqua Kiadó, 1989.) elképzelhetetlen részletességgel, még pontosabban: megmosolyognivaló akkurátussággal, körülményességgel, fontoskodással, hivataloskodással tér ki MINDENRE, ami akárcsak érintőlegesen is szóba jöhet egy evezős túra előtt, közben és után. Ezért idézgetünk most ebből a műből. Az apropót nyilván maga a könyv témája is adhatná, a nyelvi "cirkuszságok" pellengérre állítása azonban külön öröm! Tehát egyáltalán nem alázni, hanem mosolyogtatni szeretnénk! Akinek hiányzik, az képzeljen szinte minden idézett sor (kifejezés, szókapcsolat) mellé mosolygós & kacsintós szmájlikat, hová többet, hová kevesebbet... De van, ahová nem elég egy-két "XD"... Hadd ne sugalljunk!


Az előbbiekben felsorolt aprólékos és gondos előkészület után elkövetkezik a túra napja.
Az indulás előtt a gyülekező jelenti az első izgalmat: megérkezik-e mindenki, nem késik-e valaki, s nem maradt-e otthon valami fontos dolog. [...] A vízi túra élére képzett, jó ütemérzékű túrázót állítsunk, aki ismeri a vizet és a partalakulatokat, s egyenletes iramot tud diktálni. (Ez lehet minden nap másik csónak is.) A túrázók utolsó járműve a biztosító csónak. [...] A vezető csónakot megelőzni vagy a biztosító csónaktól lemaradni nem szabad. [...] A napi túra első részét lehetőleg megállás nélkül tegyük meg. Evezésre a kora reggeli vagy a késő délutáni időszak a legalkalmasabb.
[...]
A tábor bontásánál a telepítéskor alkalmazott sorrendet fordítva kell végrejhajtani az alábbiak szerint:
- a latrina betemetése
- a szemétgödör betemetése
- a tűzhely ... megjelölése keresztbe rakott fadarabokkal
- a kerítés elbontása
- sátorbontás

A sátor bontásának menete a következő:
- a sátorból kipakolunk
- a sátor belső részét kitisztítjuk
- a sátor külső részét lesöpörjük
- a cövekeket felszedjük
- a belső rudazatot eltávolítjuk
...

Üvegeket vagy konzervdobozt ne dobáljunk a folyóba, de ne dugdossuk el a bokrok közé sem...


MÉG SZAFTOSABB FOLYTATÁS HAMAROSAN!






"...az egyéb közterületen történő sátorverés..."




Sz'A'

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése