A csónaknak nevezett kenu szerintünk minimum hajó.

2009. március 11., szerda

Vízi KRESZ-táblák

Ígéretünkhöz hűen a hatályos hajózási szabályzatból kiválogattuk azokat (dőlt betűvel jelezve a hivatalos elnevezést), amelyekkel a legtöbbet találkozhatunk túráink során. Persze nem mind vonatkozik ránk - ahogyan a szabályzat pl. a kenukat is nevezi -, kedvtelési célú vízi járművek vezetőire, ám van néhány olyan is, ami nemcsak ránk is érvényes, de annak be nem tartása az életünkbe is kerülhet. A táblák lehetnek tiltóak, kötelezőek, korlátozóak, ajánlóak, figyelmeztetőek, ill. mindezek kiegészítő jelzésekkel ellátottak, akárcsak a KRESZ-nél. Akit esetleg az egész szabályzat érdekel, beleértve a hang-, fény-, zászló- és bólyajelzéseket, más definiciókat és alaptételeket, az kattintson ide!


Legelőször álljon itt a Nagy Kedvenc, a megfejtéséhez sok hülye ötletet adva, hiszen ugye a Túrázó evez, evez (vagy csorog, csorog), és egyszer csak Uramfia, láss csodát, a pókhálós, szúnyoglepte bozótosból kikandikál ez a... izé... tábla... Vagy valami "nagyon rossz" történt, vagy ha nem, hát történni fog... Az ember nyel egy nagyot és a kenu padja alatt szorongva vár, pedig a jelentése: hangjelzést adni kötelező:

A következő két másik, egymást tagadó jelzés szintén a szívünkhöz nőtt, voltak, akik a találgatást lezárták egy "örvényes hely" megállapítással. De akkor mi az alatta lévő ellentéte? "Örvénytelen hely"? "Örvényt kelteni tilos"? Előbbi esetben azonban sűrűn végig kellene táblázni az összes, nagyhajóval járt partvidéket. Van egyébként helyes megfejtése - csak az tök hülyeség és értelmetlen (kenutúrán!): fordítóhely ill. megfordulni tilos:



Na, ugye ez sem ránk vonatkozik: egy egyszerű előzni tilos tábla:


(És a fentinek van egy durva változata, hogy uszállyal előzni tilos... Oké, köszi...)
A következőt csak azért válogattuk be, hogy a négyzetalakú korlátozó táblákat is képviselje valami: Korlátozott átjáró- vagy hajóútszélesség (méterben):


A hátralévő táblák mindegyikét nyugodtan vegyük kenuban ülve is (átvitt értelemben) magunkra. Az első: kötelező haladási irány:



A nyíllal jelzett irányban haladni ajánlatos:



P-vel kezdődő trágárságok szándékoltan folytatólagos előfordulásának tiltása? Neeem, neem... A szárazföldön a parkolás tiltását lenne hivatott jelölni, de itt egyszerűen hívjuk csak veszteglés tilos-nak...:



Fokozott elővigyázatosság:



Halott fokozott elővigyázatosság előfordulása? Dehhhogy! Megállás 1000 m-re:



Járóka- vagy létraveszély? Börtön? Rosszabb: Duzzasztómű!

Windischgrätz csapatai a közelben? Áthaladni tilos:


Itt pedig a jelzett területen kívül áthaladni tilos:




Pl. a tiszai pontonhidaknál találkozhatunk ezzel: Kedvtelési célú hajók közlekedése engedélyezett:



Kedvtelési célú hajók közlekedésének általános tilalma:



A tilalom vagy az egyirányú közlekedés feloldása, illetve a korlátozás vége:




Szabadon közlekedő komp 1500 m-re:



8 megjegyzés:

  1. grümmmmmmmmmmmmmmmmmm!

    VálaszTörlés
  2. járóka nincs a vízben!

    VálaszTörlés
  3. hülyeség és szar ez az oldal!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Értjük és köszönjük az értő kritikát. Máris fordulunk tanácsért Brüsszelhez.

      Törlés
    2. Majd ha te is összeraksz egy oldalt, és te dolgoztál hetekig, akkor majd kritizálhatsz. Addig is örülj neki hogy vannak ezek az emberek.

      Törlés
  4. KŐSZ nekem segitetél.

    VálaszTörlés
  5. Tényleg szar.

    Egyszerűbb lett volna linkelni ezt: http://www.google.hu/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CB8QFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.hajocsavar.hu%2Fdata%2Fdocuments%2Fdocuments%2F2%2F1%2F1%2F211e32d6e8e2f79cef36f896c36295fe.pdf&ei=K_xeVJHqD8LMOo_BgYAH&usg=AFQjCNE3yNG6BHxrbJiytpseP0Hv1LLM6g&sig2=6WjFAkjBnj2gs6NpNNY_mg&bvm=bv.79189006,d.d2s&cad=rja

    VálaszTörlés
  6. Nekem tetszett, okosodtam és nevettem :D

    VálaszTörlés