A csónaknak nevezett kenu szerintünk minimum hajó.

2009. július 24., péntek

Evezős elméleti alapok

.
.
.
Mindannyian felidézhetünk a magunk életéből olyan eseteket, amikor egy nagyonis gyakorlati témában egy Nagyokos-Fontos Ember a kelleténél (=n perc) jóval több időt [n + x(n + π) óra] foglalkozik a dolgok elméleti részével, miközben a hallgatóság türelmetlenül feszeng magában, hogy "hát akkor lássuk már, hadd csináljuk!" Ennek ellenére a táborozós/sátrazós, ill. a vízi KRESZ tanácsaival, szabályaival és törvényeivel foglalkozó bejegyzéseink után, ideje van a nyár közepén a vízen tartozkodással és az evezéssel kapcsolatos jótanácsok és más okosságok közzétételének. Csak röviden és csak a legfontosabbak - mert még mindig érnek meglepetések...
.
Amúgy meg kerülnénk az utólagos, ombudsmanon és más, hazai/nemzetközi jogvédő szervezeteken keresztül támadó "atrocitásokat" (és ezzel természetesen nem ezeket a hivatalokat áll szándékunkban piszkálni!), ezért alkalmazzuk a mára lassan divatossá váló nyelvezetet és hozzáállást:
.
________________________ ♦ _________________________
.
.
.
§1/a.) Jogod van az evezőre és a hajóra vigyázni, mintha a saját tulajdonod lenne, mert azok komoly (100.000,- forintnál bőven nagyobb) értéket "képviselnek". Így pl. a kenut jogod van óvatosan letenni a szárazföldre, és ott jogod van nem beleülni, jogod van a köves/sziklás partot elővigyázatosan, a sodrással szembe evezve megközelíteni. Jogod van csorgásnál összekapaszkodott kenukhoz nem nagy lendülettel csatlakozni. Emellet jogod van az evezőkkel négy sör után távolkeleti harcművészeti elemeket nem bemutatni. Jogod van elhárítani és visszautasítani az erre való buzdítást/felszólítást is.
.
§1/b.) Jogod van az evezőt a föntebb lévő kezeddel nem a szárán, hanem a markolatánál, megradani, ebből fakadólag jogod van kényelmesebben, nagyobb hatákonysággal evezni, s magadat jobban érezni.
.
§2.) Jogod van a hidak pillérjeit, a stégeket, más vízi tárgyakat kikerülni, nem kicentizve megközelíteni.
.
§3.) Jogod van megszokni, hogy minden kenuban a kormányos a főnök, az előrébb lévő(k)nek pedig joga van őt [értsd: a kormányost] figyelmeztetni az esetleg nehezebben látható vízi akadályokra.
.
§4.) Jogod van semmilyen szemetet bele nem dobni a vízbe. Ez még cigarettacsikkel is igaz!
.
§5.) A vizen és a vízparton jogod van másokra tekintettel lenni, (általánosan) este tíz után nem "túlzott hangerővel" dalolni l*kodalmas rockot.
.
§6.) Jogod van segíteni azokon, akik bajba jutottak (pl. beborultak, cuccuk szanaszéjjel).
.
§7.) Jogod van nem vízbe fulladni.
.
§8.) A fiúknak, férfiaknak joguk van előzékenyen segíteni a lányoknak, nőknek, és fordítva: a gyengébbik nemnek joga van ezt megköszönni, visszamosolyogni, pukedlizni stb.
.
§9.) Jogod van élvezni a napsütést, a vízbe ugrást, a hűsítő szellőt, a csorgást, a tempós evezést, a vízimadarak röptét, a tábortüzezést, a szabad ég alatt alvást meg az efféléket.
.
.
.
Sz'A'
.
.
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése