A csónaknak nevezett kenu szerintünk minimum hajó.

2009. július 17., péntek

Moldva / Vlatava


Ahoj! Dámy a Pánové!


Új programmal, egy csehországi Moldva-túrával bővült evezős úticéljaink-úticéljaitok sora. Néhány éve ugyan már járogatunk e folyóra, de (kevés kivétellel) inkább az itt, minden év októberének második szombatján megrendezett maratonról ismerjük. A verseny idén sem marad el (2009. október 10-én lesz), így később, időben még ennek kapcsán is visszatérünk ehhez a bejegyzéshez. (A Krumlovsky Vodácky Maraton hivatalos oldala itt található. Valószínűleg - hála majd Barna Gyurinak - a cseh és az angol mellet idén is lesz magyar nyelvű változata!)




Gyorsan egy - talán nem minedenki számára egyértelmű - fogalmi tisztázás: a "Moldva" névről.

1.) A Moldva Csehország leghosszabb (430 km), legfontosabb folyóvize, csehül Vltava. Nagyobb városai az UNESCO Világörökségéhez tartozó Český [Cseszki] Krumlov, valamint České Budějovice és Prága, majd szegény az Elbában végzi: bár vízhozama nagyobb a "német" folyóénál, mégis elveszti nevét...




De:
2.) Ha valaki "Moldvába megy", az alatt (mi, magyarok) jó esetben azt értjük hogy a Kárpátokon túlra, kelet felé, az egykori (XIV. sz. közepén, akkor még Kara Bogdania néven szerveződött) vajdaság területére, a magyar csángókhoz látogat!

3.) Moldova (Moldávia) a mai Románia keleti, román nyelvű szomszédjának, a Moldáv Köztársaságnak közkeletűbb elnevezése. Nem teljesen mellesleg, különböző felfogásoktól függően nagyjából itt, a Dnyesztertől nyugatra a Kárpátokig terül(t) el az Etelköz is.

Most tehát összpontosítsunk Csehország, Bohémia déli részére, a sekélyvizű, hegyek-dombok közt játékosan kanyarogva észak felé tartó Moldva folyóra. Ide hívunk mindenkit augusztus 10-étől 16-áig! Részletes programtervet (állomások, kilométerek stb.) a főoldalunkon találhattok!











A Rožmberk - vagyis Rosenberg - család vára Rožmberk nad Vltavou településnél.



Barna Gyuriék háttal egy csúszdán a maratonon. Előrefele már "snássz".








Fa csúszda Krumlov előtt.
A mostani, nyári túrán nem kell/lehet ilyeneken lecsúszni, átemelési lehetőség van!




Ez már határozottan Krumlov, az őszi maratonon a nagy borulások egyik helyszíne...


Mégpedig pontosan úgy szoktak történni azok a borulások, ahogy a következő videó mutatja, teljesen klasszikus eset, iskolapélda (a z előbbi kép és a videó helyszíne ugyanaz): spriccdeck nélküli kenuba az állóhullámokban beömlik a víz, s nem lehet mit tenni, a hajó nem is borul, hanem egész egyszerűen elsüllyed...





A csapat 2007-ben





Természetesen Český Krumlov csak egyik fénypontja a Moldva-túrának, hiszen a többnapos evezgetéssel bejárt vidék önmagában is lenyűgöző. Mégsem lehet (e bejegyzésben sem) elmenni mellette szó nélkül. A városon látszik, hogy a történelmi és "szocialista iparosító" viszontagságok bakancs- és lánctalpai nem tiportak belé maradandó nyomokat. A hegyek által védett apró "játékország" hangulatát valamelyest talán felidézik az alábbi, néhány év anyagából kiszemezgetett képek. A városka nevének eredetéről, érdekes történelméről pedig itt olvashattok!





























(FIGYELEM! Krumlovban, mégpedig a történelmi óvárosban, az egyik főutcában található egy Kisvakond-szaküzlet! Minden kapható, ami Kisvakond, vagyis csehül Krtek! Ld. térkép! A kis kék buborék hegye oda mutat!)


Kisvakond (Krtek) boltja Krumlovban nagyobb térképen való megjelenítése



Végezetül néhány érdekes videó. Először is - milyen meglepő! - Smetanát a Moldva folyó ihlette a Vltava c. szimfonikus költemény megkomponálására...







És ugyanez kicsit másként és rövidítve, egyenesen a Moldva partjáról, Alexander Zoltan cseh művész előadásában:




Csak érintőlegesen tartozik a témához, de... Van még, aki ne ismerné??? Jozin z bazin! Ha rossz a kedved...








Sz'A'



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése