A csónaknak nevezett kenu szerintünk minimum hajó.

2010. április 6., kedd

Vízimentős, újraélesztős beszámoló

Ha jól emlékszek emlékszem, két hete pénteken este gurultunk be a Kalandorok mikrobuszával Gelsére. Az egy falu. Nagykanizsától és a Kis-Balatontól nem messze. Édesanyám jóelőre figyelmeztetett, hogy óvatosan vezessünk. Úgy is lett. Aztán teszem-toszom idők után - a többiek megjövetelét  izgatottan várva, s ahogy mondani szokás - "belecsaptunk a lecsóba". Érteeed?!... Ezt így szokták mondani viccesen, de átvitt értelemben kell érteni: a dolgok közepébe vágva, a szemüvegesek úgy mondják, hogy in medias res. Beszélgettünk, meg telt-múlt az idő kereke, amíg egyszer csak - lefekvés és alvás után - Uramfia!, felkelt a nap, s reggel nyolc órakor (helyi idő szerint nyolckor) már az uszodában nyitogattuk a szemünket és az öltözőszekrényeket.

Az uszodában (a medence vizében) bemelegítés és rövid elméleti huza-vona után gyakorolni kezdtük, majd folytattuk ebédidő alattig a különböző és különféle mentési pozitúrákat. Megkülönböztettünk porzót és bibét olyan eseteket, amikor a vízben fuldokló, magán kívül (eszméletlen, ájult) ill. magán belül van. E második eset esetén fontos, hogy az illető személy (vagy valami) közreműködésre alkalmas-e vagy nem, vagyis pánikol-e. Ha hisztizik, és teljesen be van parázva, még az is lehet, hogy nem csak magának, hanem a mentőnek is ártani fog - esetleg víz alatt életét is oltja, ami nem jó, ezért ez kerülendő.

Uszodázás után, szombaton délután az elsősegélynyújtás alapjait vettük górcső alá, 'sztán két, nagyon hátrányos helyzetű próbababán gyakoroltuk napestig az újraélesztést. A legapróbb részletek legapróbb részleteinek apró részletéig nagyon sokszor felidéztük, elpróbáltuk, és mások gyakorlatát elismételve felidéztük és végighallgattuk, hogyan is megy ez. Akár egy plázába', akár egy gyors sodrású folyam partján. Aki ezután nem tudja alkalmazni az "eljárást", az nem okos.

Aztán eljött a vasárnap. Ismét "uszi". A rajtkövek mögötti placcon bemelegítés közben lopva a falra függesztett házirendet olvastam, ahol megtudtam, hogy pl. a medencébe rondítás fennforgása esetén a medencébe rondítónak 200.000 forintot kell fizetnie. (Ennyi a költsége - magyarul: ennyibe kerül - a víz leengedése, a kitakarítás, a medence újra feltöltése - vízzel -, s talán a kiesett bevétel is. Aki szereti a nagy hűhót és haccaccárét, és van egy kövér, zsozsókkal teli mobilosdoboza, annak nem is olyan vészes egy ekkora kiadás.) Na, szóval aztán gyakorlás a sík hullámok között, s amikor ezt már mind nagyon jól tudtuk, visszacsettegtünk a Hét Vezér Fogadóhoz, ahol Rubik Ernőt megszégyenítő ügyességgel kötötték bemutató jelleggel mentőköteleiket a hétvége szervezői, a Vidra Vízitúra legényei. Köszönjük!

Jó volt.

Velünk vízitúrázni most már nem kell féljetek jó lesz...



Sz'A'


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése