A csónaknak nevezett kenu szerintünk minimum hajó.

2009. március 30., hétfő

Ne nézd meg! Ne tanuld el!!!

Svédek. Svédország. Sverige.

Ingmar Bergman? Ingrid Bergman? Nils Holgersson? Alfred Bernhard Nobel? Anders Jonas Ångström? Abba? Triakel? August Strindberg? Marcus Allbäck? Roxette? IKEA? Ami a szívedet nyomja? (Gombasaláta? Csepp? Csavar?)

Biztos?
És...

Svédhon. Csipkézve hull a fjord,
sötétkék vízbe durva folt.
Nagy fák és kristályrtengerek,
nagyarcú, szőke emberek.


Ennyi, kedves Kosztolányi?
Nyugodtak? Ridegek? Tiszták? Rendszeretőek? Puritánok? Békésen kérődző jávorszarvasok?

Svéd modell???

Aha....
Aha... Persze...

Részlet Bergman befejezetlenül maradt, A nyolcadik pecsét című, 9 és 3/4 órás anarcho-szadothrillerjéből:




Sz'A'

2009. március 26., csütörtök

Aranymosás itthon!

[K Ö Z L E M É N Y !
A blog látogatottsági, belső statisztikájából jól kiolvasható, hogy oldalunknak messze ez a legolvasottabb cikke. Örülünk, hogy ilyen nagyon sokan idekattintottak - és persze "szégyen", hogy nem egy evezős témájú bejegyzésünk a legnépszerűbb -, de hangsúlyozzuk, hogy EGYÁLTALÁN NEM ÉRTÜNK AZ ARANYMOSÁSHOZ! Ez az írás kenutúrás szempontból viszonylagos uborkaszenzonban keletkezett, hogy valami kapcsolódó témájú olvasnivaló kikerüljön ide. Ennyi, és nem több. Köszönjük a figyelmet! --- 2012. január 23.]



Mi, Kalandorok szándékunk szerint nemcsak a vízitúrák révén, a víz felől szeretnénk bejárni a természetet, bár alapvetően e körül forog velünk a világ, hanem vízitúrázás szempontjából holtnak vélt időszakban is "kapcsolatban maradunk" a természettel. Amíg azonban téli túráinkról elkészül a sok képpel illusztrált beszámoló, nagyon azért ne szakadjunk el a folyóktól. A vizes életet - nem is annyira - tágan értelmezve olyan helyeken jártunk képzeletben, és olyan érdekességek után kutattunk, amely terület felett a mi szemünk előtt is köd terjengett - eddig.

Talán igaz az az állítás, hogy ha az utcán megállítva bármelyikünket az aranykitermelésről, aranybányászatról, aranylázról, aranymosásról kérdeznének, először Amerika (Alaszka), esetleg Dél-Afrika (pedig, igen, az ott gyémánt...) jutna eszünkbe, ill. a tájékozottabbak, tanultabbak kis gondolkodás után a kínai befolyás alá került közép-afrikai aranybányákat (ld. Ruandában ill. a Kongói Demokratikus Köztársaságban tavaly újra kirobbant harcokat), még jobb esetben az erdélyi királyi aranybányákat vagy Körmöcbányát emlegetnénk. És igazunk is volna.

Ha az aranymosókra, az aranyászokra rákérdeznének, a legtöbben legyintenének: álomkóros, megszállott kispályások. És igazuk is volna...

A folyami aranymosásnak, a sárarany kitermelésének, akárcsak a termés- vagy bányaarany kinyerésének "nálunk", a Kárpát-medencében is nagyon komoly hagyománya van! Bár főképpen a folyók szabályozása miatt szinte teljesen eltűnt ez a mesterség, még mindig vannak, akik ha nem is a megélhetésért, de hobbiszinten, különböző technológiák felhasználásával még ma is űzik! (Ezt bizonyítja egy most is élő, index-fórumos topik is!)

Magyarországon főleg a Dunában, annak is csallóközi, szigetközi zátonyain, ill a főágban nagyjából a Pozsony és Komárom közé eső partvidékeken, valamint a Murán, a Dráván, a Felső-Tiszán, Erdélyben a Kis-Szamoson, az Aranyoson, a Maroson található még mindig kinyerésre érdemes minőségű és mennyiségű arany a föveny szemcséi közt! Ez a vidék - ne feledjük - még mindig a földrész egyik leggazdagabb aranymosó helye!


Honnan?

Ami a természeti kincseinket illeti (leszámítva a kőolajat, a strucchúst és a narancsot - bár ugye mint tudjuk...) ebből a szempontból is szerencsés helyen élünk: a Kárpátok és az Alpok fémtartalmú teléreiből, ereiből az erózió során jut a patakokba, folyókba az arany, s onnan kerül(hetne) az aranyászok révén az ujjakra, nyakra.

De térjünk a lényegre...


Holvan? Adide! Enyimé!

Azért jó az elején leszögezni: az aranyászok sosem voltak gazdag emberek! Bár a "nép ajkán" surrogtak olyan mende-mondák, hogy csak megjátsszák ütött-kopott, bugris viseletüket, nehogy szagot fogjon a kapzsi, sötétben bújkáló, és megszerezze azt, amiért tűző napon, verejtékezve és ropogósra sülve, hosszú hónapokig nem ő közdött meg. Nos, ebből a meggazdagodáslegendából egyedül a "küzdés" a valóságfaktor, a többi nem: azt mondják, az aranyásznak legjobb esetben is "csak" tisztes megélhetést biztosított! És bár őrizték lelőhelyük rejtekét, oka van annak, hogy ez a népdal megszületett:

Halász, vadász, aranyász
Üres zsebben kotorász.
Ha szegény is vígan él,
Egész nap csak vizet mér.

Kimegyek a Dunára,

Beülök a Ladikba,
Áztatom a hálómat,

Tán valaki ráakad.


A fentebb felsorolt folyók mentén a parti föveny (vagyis a "homok") vöröses színe sejtteti az arany előfordulását. A vörös szín vasra és gránitszemcsékre utal, amelyeknek velejárója az arany. Ha ilyet látunk, azonnal hessentsük el túratársainkat, hadd csorogjanak a kis buták tovább, és mi illa-berek, nádak-erek, uzsgyí, szaladjunk a legközelebbi Nagyfejű Bükkfalapát Szaküzletbe (modernebbek beérhetik vas lapáttal is), majd amint ez már a birtokunkban van, a lapát fejének közepét, különösen a nyél felő eső részét jó két férfitenyér területen finman égessük ki, egyrészt az aranyszemcsék megtapadása, másrészt azok észrevehetősége miatt. (Ez utóbbi szempontot vesd össze a legalsó kis videóval!). Ha ez is megvan, kezdődhet az ún. aranynézés avagy lapátpróba: kiveszünk egy "adag" vöröses fövenyt, kissé meglögyböljük vízzel a "megfelelő" módon, s amikor kicsit tisztult a kép, vagyis a nehezebb "fémek" a lapát aljára ülepedtek, nagyjából számolást kezdünk. Azt mondják az öregek: 150-200 szemes észlelés esetén már érdemes a mosás!

Aranyszemcséket számolunk tehát, nem rögöket (nuggetteket)! A szemcsék nagysága a Dunában kb. és nagyjából és átlagosan 0,17x0.21 mm, vastagsága 0,018 mm, súlya (szintén "átlagosan" nézve) 0,01 mg, vagyis 1 gramm ararny kinyeréséhez mintegy 100.000 darab ilyen kis szöszmöszre van szükségünk - az árfolyamról itt vagy itt is utána lehet nézni... (Egy uncia = 28,35 g).


A mosás folyamata - ahogyan a klasszikusok végzik

Na, de még csak ott tartunk - és most kicsit fegyorsítjuk az eseményeket - hogy megvan a tuti lelőhely, wapon már előre le is foglalunk a monte carloi futam VIP-páholyába és a MÜPA Wagner Napjainak egyik estjére két-két jegyet, felállítjuk aranymosó asztalunkat a víz széléhez közel, hiszen az anyag kimosásához arányosan több folyadékra, mint fövenyre lesz szükségünk. (Maga a mosási elv hasonlatos a bányászott arany feldolgozása során használt mechanizmusssal, csak jóval kisebb léptékben, és természetesen hobbi szinten is lehet egy-két lépcsőfokot gépiesíteni, pl. a vízszivattyúzást.) Az asztal - szintén általánosságokban beszélve erről is - 11-13 (10-15) fokos lejtésű és 1,5-2 méter hosszú, 60-70 cm széles, felső részén durvább szűrővel, a szérkével, alatta pedig kb. 20 cm széles, keresztbe fektetett filc vagy posztócsíkokkal, (amelyek szintén nem mindegy, milyen sorrendben kerülnek föl!), és amelynek apró szőröcskéin az aranycsillám fennakadhat, mégpedig olyan erősen, hogy az átmosás során lefolyó víz nem tudja magával sodorni vissza a talajra. (Persze ez a lejtésszögtől, a szemcsék nagyságától, a posztó kopottságától is függ.).




fotó: MTI

Amikor a posztó "megtelt", lekerül az asztalról, óvatosan átmossuk, megtisztítjuk egy odakészített edényben az iszaptól, más, könnyebb "adalékoktól". Ha lelkesek vagyunk, ezt a műveletet napestig végezzük, s csak otthon végezzük el az arany további tisztítását, sűrítését. Az összegyűjtött anyag természetesen még nem homogén arany: mágnessel is leszedhetők a vascsillámok, további mosással a gránit - ekkor jön a higanyzás! Kb. 4-szer annyi higannyal dolgozzunk, mint amennyi nemesfémre számítunk. Vízzel félig-meddig teli edényben összerázzuk a higanyt és az aranyat, amely utóbbit az ezüst színű folyadék gondosan körülvesz, és elválaszt minden mástól! Ezt addig rázzuk, mozgatjuk az edényben, míg a higany egy masszává össze nem áll, amit aztán szarvasbőrben vagy posztóban átpréselünk: a higany a pórusokon átjut, a nemes aurum bent marad a "csomagban"! Végezetül: az aranyon maradt minimális, de létező higanyréteget tűz fölött elpárologtatjuk (ezt ugye nem kellene inhalálni) - ezt nevezik az arany kiégetésének vagy kisárgításának. A teljes tisztulás az arany savval kezelése és tömbbe olvasztásával következik be.

Természetesen mind a termelőhely kiválasztásának, mind a mosásnak számos kisebb-nagyobb technikája, trükkje, babonája, szokása van, de ez a bejegyzés a mélyebb részleteket - bár éredekessége és különlegessége miatt kívánatos lenne - nem hivatott bemutatni, felsorolni.

Kelj korán!

Akit a téma felcsigázott, annak mindenekelőtt N. László Endre Aranymosás a Kárpát-medencében című, 1988-ban megjelent, rendkívül részletgazdag, aprólékos és szakmailag hiteles könyvét ajánljuk, ill. ennek kivonatolt példányának is tekinthető onlájn változatát, de a neten is kiguglizhatjuk kérdéseinkre a válaszokat. Érdemes a bányászati jogok után is keresni: "jó tudni" például, hogy Mária Terézia 1776-ban kelt pátenslevéllel (törvény erejű rendelettel) szabályozta a Monarchia aranymosását, ill. támogatásukról biztosította az aranyászokat...

Érdekességként még megemlítjük, hogy e bejegyzés írója a fent említett könyvet egy hagyatékból pecázta ki (legálisan), a példány pedig tele van a tulajdonos személyes, a szerző állításait teljes mértékben igazoló megjegyzéseivel. Az ún. szennycímlapon a következő bejegyzés áll: "A Mosoni-Dunából 1957-ben 1/2 kg 14 karátra dúsítottat mosattam ki! Emlékére!"
Aranymosás a Nigerben - egy másik technika
Sz'A'

2009. március 17., kedd

Interjú egy kenuban - Waszlavik Gazember!

...szóval egy átlag kenuban a metróalagút-építésen, a tevepiac-homoktakarításon és egy Wagner-opera színpadra vitelén kívül mindent, tehát MINDENT el lehet végezni, legyen az föld-levegő-rakéta indítása vagy analóg film előhívása. A részecskegyorsítás pedig mondhatni a röhejesen primitív dolgok közé tartozik...

Na jó, jó, de lehet-e interjút adni? Akinek a fenti felsorolás után valamiért még mindig kétségei akadnak, az nézze meg a munkahelyén vagy otthoni dologidőben az alábbi izgalmas bejátszást az ismert polihisztor, Waszlavik Gazember Petőfi Velorex Sámán Szabadcsapat Ullmann Mónika László főszereplésével.

Ahogy Laár András mondta: Ez, kérem, hülyeség!




Sz'A'

A "kenu" szó eredete

...vagyis etimológiája. Az 1967-1976 között kiadott 3+1 kötetes TESZ, vagyis a A magyar nyelv történeti etimológiai szótára, valamint a nemrégiben, 2006-ban a Tinta Kiadótól megjelent - kevésbbé alapos - Etimológiai szótár szerint


a "magyar" kenu szó feltételezhetően a Karib-térség indiánjaitól ered, a fatörzs jelentésű 'ukuni' szóból. Az európai nyelvekbe spanyol közvetítéssel került, és többnyire angolos írásmóddal terjedt el, ma már ún. nemzetközi szó, hiszen a canoe (ang.), canoa (sp.), canoë (fr.), Kanu (ném.), kanot (svéd), canoe (len.), каноэ (or.), kanuu (észt) stb. alakokat a megfelelő szövegkörnyezetben valószínűleg mindenki felismerné idegen nyelven is. Érdemes megemlíteni, hogy nem véletlenül terjedt el pl. a németben a Kanadier és a lengyelben a kanadyjka kifejezés is - gondoljunk csak a blog indulása elején bemutatott egyik Hogyan készül... filmre, ill. Bill Masonra...


A magyar nyelvterületen írásos említést először 1818-ból ismerünk: "...az indusok tsónakjai (kanotjai) fahéjból vagynak.", és megtalálható egy 1852-es kanot alak is. A "vészterhes" 1936-42 közötti években folyamatosan megjelent, 24 kötetes Új Idők Lexikona így magyarázza a kenu jelentését: "olyan sportcsónak, melyben fél térdre ereszkedve, egytollú evezővel eveznek." És még mennyi mindent lehet ott csinálni...

Sz'A'


2009. március 16., hétfő

Vadvízi videók

Gyerekkoromban a kívánságműsorok hallgatásakor türelmetlenül vártam, amikor felkonferáltak egy számot, aztán csak dumáltak, hogy mikor jelent meg az első lemez, meg ki váltotta a bandában második basszgitárost, (miután az első egy tűzpiros Porsche 911 GT3-mal a hátsó ülésen két benarkózott félvér nővel - vidáman és szabadon lobogó hajjal - Las Vegasban egy mulatóhelyről a másik felé tartva egy hajtűkanyarban kisodródott a szakadékba, miközben az autórádióból üvöltött a rakenroll) - szóval ugyanúgy húzták az időt, mint ezek a sorok, amelyeket most olvasol.




Elsőként egy világrekordnak címkézett vízesésugrás... Nem tudom, mennyire meggyőző: vannak kétségeim, hogy a srác ép testtel és lélekkel került onnan ki!




Itt legalább tudható, hogy a fickó, Felix Lämmler nemcsak túlélte a 34 métert, de jól is esett neki. Nézzük el és bocsássuk meg a készítőknek a hatásvadász rendőrautó-szirénázás izgalomfokozó eszközét... De csak mert ez tényleg világrekord! A helyszín Svájc, Leuenfall vízesés, 2007.



Teljesen amatőr videó, de azért még vállalható és látványos, ezenkívül végre a kenusok is helytállnak a pályán!



Az utolsó előtti bejátszás egy kamikaze-akció: az nyer, aki átugrat a "pálya" végén feltornyosuló hullámokon!



Végezetül egy talán már sokak által hallott "raftos" kifejezés, az eszkimófordulás gyakorlati bemutatását láthatjuk. Sajnos ez a videó be nem ágyazható, vagyis itt tessék klikkelni!


Sz'A'

2009. március 13., péntek

Márczius 15.


Kenuk Dunakilitinél





Sz'A'

2009. március 11., szerda

Vízi KRESZ-táblák

Ígéretünkhöz hűen a hatályos hajózási szabályzatból kiválogattuk azokat (dőlt betűvel jelezve a hivatalos elnevezést), amelyekkel a legtöbbet találkozhatunk túráink során. Persze nem mind vonatkozik ránk - ahogyan a szabályzat pl. a kenukat is nevezi -, kedvtelési célú vízi járművek vezetőire, ám van néhány olyan is, ami nemcsak ránk is érvényes, de annak be nem tartása az életünkbe is kerülhet. A táblák lehetnek tiltóak, kötelezőek, korlátozóak, ajánlóak, figyelmeztetőek, ill. mindezek kiegészítő jelzésekkel ellátottak, akárcsak a KRESZ-nél. Akit esetleg az egész szabályzat érdekel, beleértve a hang-, fény-, zászló- és bólyajelzéseket, más definiciókat és alaptételeket, az kattintson ide!


Legelőször álljon itt a Nagy Kedvenc, a megfejtéséhez sok hülye ötletet adva, hiszen ugye a Túrázó evez, evez (vagy csorog, csorog), és egyszer csak Uramfia, láss csodát, a pókhálós, szúnyoglepte bozótosból kikandikál ez a... izé... tábla... Vagy valami "nagyon rossz" történt, vagy ha nem, hát történni fog... Az ember nyel egy nagyot és a kenu padja alatt szorongva vár, pedig a jelentése: hangjelzést adni kötelező:

A következő két másik, egymást tagadó jelzés szintén a szívünkhöz nőtt, voltak, akik a találgatást lezárták egy "örvényes hely" megállapítással. De akkor mi az alatta lévő ellentéte? "Örvénytelen hely"? "Örvényt kelteni tilos"? Előbbi esetben azonban sűrűn végig kellene táblázni az összes, nagyhajóval járt partvidéket. Van egyébként helyes megfejtése - csak az tök hülyeség és értelmetlen (kenutúrán!): fordítóhely ill. megfordulni tilos:



Na, ugye ez sem ránk vonatkozik: egy egyszerű előzni tilos tábla:


(És a fentinek van egy durva változata, hogy uszállyal előzni tilos... Oké, köszi...)
A következőt csak azért válogattuk be, hogy a négyzetalakú korlátozó táblákat is képviselje valami: Korlátozott átjáró- vagy hajóútszélesség (méterben):


A hátralévő táblák mindegyikét nyugodtan vegyük kenuban ülve is (átvitt értelemben) magunkra. Az első: kötelező haladási irány:



A nyíllal jelzett irányban haladni ajánlatos:



P-vel kezdődő trágárságok szándékoltan folytatólagos előfordulásának tiltása? Neeem, neem... A szárazföldön a parkolás tiltását lenne hivatott jelölni, de itt egyszerűen hívjuk csak veszteglés tilos-nak...:



Fokozott elővigyázatosság:



Halott fokozott elővigyázatosság előfordulása? Dehhhogy! Megállás 1000 m-re:



Járóka- vagy létraveszély? Börtön? Rosszabb: Duzzasztómű!

Windischgrätz csapatai a közelben? Áthaladni tilos:


Itt pedig a jelzett területen kívül áthaladni tilos:




Pl. a tiszai pontonhidaknál találkozhatunk ezzel: Kedvtelési célú hajók közlekedése engedélyezett:



Kedvtelési célú hajók közlekedésének általános tilalma:



A tilalom vagy az egyirányú közlekedés feloldása, illetve a korlátozás vége:




Szabadon közlekedő komp 1500 m-re:



2009. március 9., hétfő

Táborozás és vadkemping - tilos, kell, lehet, illik, szabad

Ha már a vízitúráink fő eszközét - amennyire ez virtuálisan érdekes lehet... - korábbi bejegyzéseinkben többrészes sorozatban bemutattuk, s egy-két alapfilmre is hivatkoztunk, de még nem indult be az igazi vízitúraszezon, hadd álljon itt alant néhány vízitúrával, táborozással kapcsolatos érdekes és/vagy fontos elvi alapvetés.



Természetesen joggal remélhetjük, hogy akik ezt az oldalt böngészik, ill. akik eleve ebben a témában keresnek a neten, annak a legalapvetőbbeket nem kell említeni, talán még ráutalni sem. Van azonban néhány olyan különlegesség, ismeretlen törvény, fogalom, amire azt mondhatjuk - mondtam én is -, hogy nahhhát, a fene gondolta volna; hogy melyik az, inkább nem árulom el...

A saját tapasztalatainkon, családi neveltetésünkön és józan eszünkön, hótiszta kalandorszívünkön kívül

1.) a jelenleg hatályos 1996. évi LIV törvényt
az erdőről és az erdő védelméről
, amely az 1986-osat írta felül,
2.) és részben Bokody József Kék vizeken - Vízitútázók útikalauza című 1999-ben megjelent könyvét használtuk fel.
3.) Külön köszönetet érdemel még a Vidra Vízitúra honlapja is!

************************************************************

Nem ragozzuk a kulturált sátorozás, tűzrakás, fagyűjtés, hulladékkezelés, hangerőszabályozás, mosás, mosdás stb. "szabályait", a közös használat - közös felelősség elvét, de azt pl. érdemes a közepébe vágva megjegyezni, hogy gyakran hallunk olyat, hogy a szemetet el lehet ásni, aztán az majd lebomlik. Hát nem, és különösen ártéren nem! És az esti tábortűz másnapi hűlt helyén se hagyjuk ott a nem lebomló cuccokat - "lehetőleg" a lebomlót sem. Egy ócska nejlonzacskó mindig akad, amibe lehet ezeket gyűjteni, és magunkkal vinni.


Jótanácsok, okosságok


Talán nem fölösleges a sátor ill. bármilyen alvóhely kijelölésénél néhány alapszempontot figyelembe venni:

- a konkrét alvóhely legyen lehetőleg vízszintes (& sima) és vízmentes;
- ne "nagyon direkt" a víznél terítsük le derékaljunkat, különösen ha az elmúlt időben a vízgyűjtőterületen nagyobb mennyiségű csapadék hullott...;
- nézzünk fel, nincs-e a fejünk fölött közepes, nagyobb száraz ág, amit egy viharosabb szél letörhet, és...;
- ha területen gyanúsan sok a patanyom, akkor reggel erős és zajos fogadtatásban is részünk lehet... (ez a derék elővigyázatosság egy estére kiűrült, reggelre, délelőttre azonban benépesülhető szabadstrand esetén is igaz - egyszer nagyon megtapasztaltam, és igen nagyon módfelett kellemetlen emlék maradt utána);
- érdemes nagyjából kisakkozni, reggel hol fog felkelni a nap (jó, jó, keleten, na de mégis) - mert nyáron, ha nem kell korán kelnünk, nem jó a felforrt sátorban ébredni. Egy fa vagy nagyobb bokor (házfal stb.) sokat segít!


"Vad" kemping-e a vadkemping itthon?


A már említett "erdőtörvény" paragrafusai is kitérnek erre a kérdésre, hadd álljon itt közülük pontosan idézve néhány [kiemelés tőlünk!]:

"Az erdőterület üdülés és sportolás céljából történő látogatása
80. § (1) Az erdőterületen - annak rendeltetésétől függetlenül - üdülés és sportolás céljából gyalogosan bárki saját felelősségére ott tartózkodhat, melyet az erdőgazdálkodó tűrni köteles, kivéve, ha az arra jogosult a látogatás korlátozását az e törvényben foglaltak alapján elrendelte. A fokozottan védett természeti területen levő erdőben való tartózkodásra a természetvédelmi jogszabályok az irányadók.
(2) Amennyiben az erdőterületet az (1) bekezdésben meghatározott célból látogatják, az erdőgazdálkodó ezért díjat nem kérhet, azonban jogosult ténylegesen felmerült költségének és kárának megtérítésére.
(3) Az erdőterület látogatója az erdei életközösségben, az erdő talajának és az erdészeti létesítményekben kárt nem okozhat, az ott tartózkodók pihenését, valamint a rendeltetésszerű erdőgazdálkodási tevékenységet nem zavarhatja.
(4) Az erdőgazdálkodó köteles tűrni - ha jogszabály másként nem rendelkezik - az egyéni szükségletet meg nem haladó gomba, vadgyümölcs, virág és díszítőlomb állami tulajdonban levő erdőterületen való gyűjtését.
81. § Az erdőterület üdülési, illetőleg sportolási célból - a kijelölt út kivételével - nem vehető igénybe, amennyiben az
a) az erdősítés területe, amíg a rajtalévő faállomány a két méter átlagos magasságot el nem éri;
b) az erdészeti szaporítóanyag termelését szolgáló földterület (csemetekert);
c) az erdőrezervátum területe; továbbá
d) ha az erdőterületre való belépést az erdészeti hatóság erdővédelmi, a természetvédelmi hatóság természetvédelmi okból, illetőleg az illetékes katonai, határrendészeti vagy nemzetbiztonsági szerv megtiltotta.
82. § (1) Az erdőgazdálkodó hozzájárulásával szabad az erdőterületen:
a) huszonnégy órát meghaladóan üdülési, illetőleg sportolási célból tartózkodni, táborozni, továbbá sátrat felverni, lakókocsit felállítani;
b) turistaútvonalat kijelölni és létesíteni;
c) turisztikai berendezést, létesítményt építeni és fenntartani;
d) ideiglenes árusítóhelyet üzemeltetni;
e) sportversenyt rendezni.
(2) Az erdőterületen kerékpározni és lovagolni, motorral, illetőleg gépkocsival közlekedni csak az arra kijelölt úton szabad.
(3) Az erdőgazdálkodó köteles az erdőgazdálkodási tevékenysége során megrongálódott turistautat, turisztikai berendezést, létesítményt haladéktalanul az eredeti állapotában helyreállítani, illetve rendeltetésszerű használatra alkalmassá tenni, mely azonban nem érinti az arra jogosult kárigényének a károkozóval szembeni érvényesítését.
83. § (1) Az erdőgazdálkodó - a (2) bekezdésben foglaltak figyelembevételével - átmenetileg korlátozhatja, illetve feltételhez kötheti az erdőterület egyes részeinek látogatását, amennyiben az ott tartózkodás
a) másnak életét vagy testi épségét, vagyoni biztonságát, valamint
b) az egyes erdőgazdálkodási munkák végzését
veszélyezteti vagy akadályozza. Amennyiben a korlátozással érintett erdőterületet külön megállapodás alapján természetjáró szervezet is gondozza, az erdőgazdálkodó a korlátozás elrendelését megelőzően köteles kikérni e szervezet véleményét.
(2) A vadászati jog gyakorlására jogosult az erdőgazdálkodó hozzájárulásával átmenetileg korlátozhatja az erdőterület egyes részeinek a látogatását, amennyiben az
a) a vadászati jog gyakorlását lényegesen akadályozza, illetőleg
b) a vadállományt különösen veszélyezteti.
84. §
[...]
(2) Az erdészeti hatóság a látogatás korlátozásának indokoltságát felülvizsgálhatja, és kötelezheti az erdőgazdálkodót a törvényben foglalt előírások betartására, illetve az általa elrendelt korlátozás megszüntetésére.
85. § Aki az erdőterület látogatását korlátozza, az köteles a helyszínen a megfelelő tájékoztatásról gondoskodni."


És vízitúrán?

A választ lássuk erre a már szintén a poszt elején említett (1999-es!) Bokody-könyvből idézve, ami még a 86-os, érvényben lévő elvi állásfoglalásra hivatkozik:
"Vízitúrázók a túra (vízfolyás útvonalán érintett helység területén a vízparti táborozásra kijelölt helyen, ennek hiányában a vízfolyásnak a helységek belterületi határain kívüli részein - a parttól mintegy 50 méteren belül - táborozhatnak.
Tavakon, állóvizeken történő vízitúrázásnál csak az arra kijelölt helyen lehet táborozni. A vízitúrázók kötelessége a környezet és a tisztaság megóvása." (17.o.)


Kell-e ezt öszefoglalni? A legtöbb európai országgal ellentétben hazánkban a "megtűrtebb" kategóriába tartozik a szabad sátorozás. Nincs ugyan a törvényben, de evidens, hogy arcpirító, akarom mondani pofátlanság kemping közelében sátrazni "ingyér", aztán "jól" besurranni a fizetős területre zuhanyozni és kakipisilni. És ugye a paragrafusokból az is kitűnik, hogy mindez nem a bp-i Clark Adam térre vonatkozik...

[Hamarosan még egy látványos nahhhhááát-bejegyzést szentelünk a ránk vonatkozó, hatályos hajózási szabályzatnak, néhány érdekesség folyóvizeinkről adatokkal videókkal, és természetesen idei túrabeszámolókat is publikálunk rengeteg fotóval!]


I.Z. és Sz' A'

2009. március 4., szerda

Egy kenu




A szerk. hajója


Sz'A'

2009. március 2., hétfő

Síró indián - a szájbarágás Amerikája

Ez az indián is akkor látott wigwamot, skalpot és békepipát, amikor az ükunokám karóbahúzást... Okés, a tartalmával egyet is értünk, de azért... 





Sz'A'