A csónaknak nevezett kenu szerintünk minimum hajó.

2009. december 1., kedd

Az ember küzdve küzd

.

Egyszer ennek is el kellett, hogy jöjjön az ideje...

..
ERNYŐ VS. AUTÓ

.
Olykor-olykor véletlenül (akaratlanul) belefutok a Fővinform-Útinform rádiós szolgálatába, ahol - hogyan, hogyan nem - mindig van beszámoló dugó(k)ról, "járhatatlannak" mondott utakról, lassú haladásról. És ehhez nem is feltétlenül szükséges útfelbontás, építkezés, baleset: maguk a kormáynál ülő elszenvedők okozzák ezt maguknak és másoknak minden áldott, keserves nap.




Mintha

- a tömegközlekedés (szebb, reménytelibb nevén közösségi közl.)

- a bringa

- a gyaloglás

- (a kenuzás)

valamiféle olümposzi kiváltság lenne. Pedig ugye nem. És ne fussunk fölösleges elvi vitaköröket, úgyhogy gyorsan szögezzem csak le: természetesen nem kívánom senkinek, hogy pl. Gödöllőről butapest középpontjába minden nap kerékpárral járjon be, és azzal vigye csipás csimotáit az óvodába. Pécsen sem "várható el", hogy valaki a Tettyéről kétlábon caplassék le a Városházához. És igen, egyetértek: több, mint nagyon kényelmetlen (=alkalmatlan) mondjuk egy asztali számítógépet monitorral, nemhogy nagyobb holmit szállítanunk a békávéval vagy más város tömegközlekedési eszközével, megfűszerezve esetleg átszállásokkal, nyomorgó tömeggel stb.

..


Értse tehát mindenki jól, de akinek inge, az nyugodtan vegye magára: senki olyan ne panaszkodjék és türelmetlenkedjék kocsiban ülve a dugók miatt, aki puszta kényelemből, megszokásból, kedvenc rádióállomása hallgatása miatt ül (esetleg egyedül) autóba. Minősített eset - és nem véletlenül ma született meg az a bejegyzés, amit jó fél éve tolok magam előtt - az, aki esőkabát vagy esernyő helyett húzza magára a verdát.



Ha valóban csak azok és akkor használnák vagyontárgyukat, akinek és amikor "tényleg" szükséges, nemcsak magukat és másokat szabadítanák meg a bosszankodástól, de (és jaj, tudom, lesznek, akik szerint demagóg és közhelyes) biz'a a városi levegő is jobb lenne. Kell-e mondani?...

.
(Igen kell - és azért kell annyiszor és annyiszor, amíg a halál el nem választ minket, és az élet ki nem szárad belőlünk, mert nem történik semmi. Semmi.)

.
"BUDAPESTI VADON" (2007.).



Senki ne nyugtassa lelkiismeretét azzal, hogy azért van még élet a nagyvárosban - mert hogy tényleg így van, bizonyítja ez a film is, amit ki-ki tudása és kedve szerint nézzen végig. (Az Indavideó nem mindenkinél fut [rendesen], és lassan tölt csak be. Meglehet, hogy kisebb nagyobb türelemre itt is szükség lesz. A film 52 perces! Narrátor és szereplő: Badár Sándor.)

.Sz'A'




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése