A csónaknak nevezett kenu szerintünk minimum hajó.

2009. december 5., szombat

2004. december ötödike










Amíg a Kalandorok (éppen most, december 5-én, és holnap) az Aggteleki cseppkövek homályos világában bóklásznak, itt a felszínen a jelenben már elkezdődött jövőre gondolunk: advent második vasárnapja lesz holnap, rá egy hétre - azon túl, hogy a harmadik - Luca-nap is. (Aztán persze karácsony után 29-én éjszakai túra, és természetesen Kalandor-szilveszter, amiről hamarosan...)

A múlt hét végén az Őrvidéken (Burgenland), azon belül Ruszton, Fraknón és Lékán, azelőtt pedig kb. egy hónappal a Felvidéken, mégpedig a Hernád-áttörésnél, valamint Iglón, Lőcsén, Kassán és a Szepesi várban jártunk.

A két "vidéken" tett látogatásunk sajátos módon kapcsolódik a mai naphoz: az osztrák területen lévő fraknói vár bejáratán három nyelven található kiírás - a következő sorrendben: németül, magyarul, angolul. A szintén "osztrák kézen" lévő lékai várban német és magyar nyelvű feliratok olvashatók.
Tótéknál a
Szepesi várban öt nyelven is találhatók eligazító táblácskák: szlovákul, angolul, németül, lengyelül, magyarul. Ebben a sorrendben...

Igaz, 23 millió "román" nem szállta meg országunkat, de legalább a hasonló szellemiségű hozzáállás legalizálását "elértük" - másutt. És valamelyest itthon.

A fenti beágyazott film mindegyik jelenetét Nyitra megye egy-egy kis falujában forgatták a Sonidus Etnográfiai Multimédia Archívum készítői: Barslédecen, Nyitragerencséren, Nyitragesztén, Pogrányban, mindenütt a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó szokásokról kérdezték, énekeltették meg az asszonyokat.

Kis ráadásként elmondom, hogy az egyik - amúgy a filmben nem részletezett, csak megemlített - népszokás, az
ostyahordás miatt még Iglón egy német tulajdonú szupermarketben vettem euróért két tasak, Szabová Eva által gyártott ostyacsomagot. Miért? Azért, mert a "népszokások" nem öreg nénis, "matyós", múzeumi, dohos, molyrágta, "vicces cukiság" vagy éppen történelem, hanem - ha akarjuk, de nem erőltetjük - elevenség, természetes jelen.





Sz'A'

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése