A csónaknak nevezett kenu szerintünk minimum hajó.

2009. szeptember 25., péntek

Gemenc újra meg újra

Szeptember utolsó és október első hétvégéjén tehát a gemenci erdőbe látogatunk. Májusban ugyan már készítettünk egy kis előzetest a Duna-Dráva Nemzeti Park területéhez tartozó, Közép-Európában mindenképpen, de talán az egész földrészen is kivételesnek számító ártéri területről. Mostani bejegyzésünkkel a jövő hétvégi evezésünkre szeretnénk felhíni a figyelmet. A figyelmeteket...



A szláv eredetű Gemenc névvel fedett terület a nagyobb Sárköz tájegységhez tartozik, a Sárköz pedig a Mezőföldhöz. (A Mezőföld pedig ugye földrajzilag az Alföld nyugati "végtagja".) Gemencet északról a Sió, keletről - természetesen - a Duna, délről a madarak seregének, mindenekelőtt a fehér gólyának otthont adó bátai erdőség, nyugatról pedig mesterséges gát határolja.




Talán sokan gondolnák úgy, hogy a Balatont a Dunával összekötő, 121 km-es Sió-csatorna a 60-as, 70-es évek túlbuzgó tervgazdálkodásának terméke. Pedig nem: legnagyobb állóvizünk vízszintszabályozásán "már a régi rómaiak is" törték a fejüket, igaz, akkor a tavat még Pelsónak hívták. A megoldás a mai állapothoz igen közeli lett. Kr. u. 292-ben az a Galerius (305-től 311-ig Gaius Galerius Valerius Maximianus római császár) építtette meg a mocsaras vidék lecsapolására szánt medret, akinek uralkodása idején ért el a Római Birodalom területe a legkeletetbbre.

A Sió-csatorna újkori történetének (melynek természetesen voltak bőséggel előzményei, pl. Mária Terézia ideje alatt is készült szabályozási terv) "felgöngyölítése" során érdekes, már-már átélhető dokumentumra bukkantunk az 1928-as Felsőházi Napló június 25-i számában, amelyet itt lehet elolvasni! Érdemes a bal odali hasáb alján, Fiáth Pál báró felsőházi képviselő indítványával kezdeni! Megéri! "Halljuk! Halljuk!"
.
A gemenci ártér medreinek vízállás a Sió vízállásán kívül természetesen (és első sorban) a Dunáétól is függ. A vonatkozó aktuális adatokról itt tájékozódhattok!
.

És akkor még nem beszéltünk a flóráról és a faunáról. Mindenekelőtt a nagytestű gerincesekről, közülük is a híres gemenci szarvasokról (bár a már említett májusi bejegyzésünkben rövid videót láthattok róluk). Sokminden máshoz hasonlóan akárcsak egy autómárkát favorizálni, úgy egy együttest szeretni is lehet megosztó nálunk, így aztán nem ágyazzuk ide be, csak belinkeljül Kispálék I like Gemenc című nótáját.
.
.

SZ'A'



.
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése