A csónaknak nevezett kenu szerintünk minimum hajó.

2009. június 2., kedd

Tisza-tó

.
.
.



Az úniós szavazós hétvégén x-elés előtt még bőven lesz időnk a Tisza-tavi lidérces, toportyános nádasok közt a kanyargó és nyílegyenes csatornákon, nyílt tükrű vizeken tekeregni. Jelentkezni meg ugye sosem késő..., ám aki nem tud mégsem jelen lenni, az jó, ha tudja vagy legalább sejti, miről marad le.
Bár ez a túránk inkább a békésebb vizek kedvelőit elégítheti ki, a bejárásra kiszemelt terület egyáltalán nem nevezhető unalmasnak - és most hagyjuk a számokat, adatokat: egyrészt a gazdag, változatos növény és állatvilág (halak, madarak - de most hadd ne részletezzük...), másrészt a monotonnak legkevésbbé sem mondható, labirintusszerű, nehezen átlátható nádas-, csatorna- és tórendszer útvesztőben való csavargás, kolbászolás, bolyongás, lőtyönfityinkázás miatt. (Igen, a következő kép nem erre utal...)



Európa egyik legkiterjedtebb tündérfátyol-mezeje található itt, a Tisza-tavon. A sárga szirmú növény a tó fenekében gyökerezik, s köralakú leveleivel ringatózik a vizen.


.
.


A fentiek mellet még egy "ok" ill. "cél", amiért a tavon, a tó környékén és természetesen a Tisza mentén érdemes töltenünk a hétvégét: ez pedig a méltán híres, és a néhány évvel ezelőtti ciánszennyezést - a riogatások ellenére - kiheverő TISZAVIRÁGZÁS, vagyis a kérészek milliárdos nagyságrendű rajzása és párzása, amelybe belecsöppenni, "átélni" még annak is felejthetetlenül felemelő élmény, aki amúgy irtózik az ízeltlábúaktól! Ezért - ha lenne értelme - akár kezességet is vállalnánk!
Talán sokunknak vannak féligaz, félhamis ismereteink erről az eseményről, ezt tisztázandó érdemes végignézni az alábbi kb. 7 és fél perces videót. A kisfilm mindenekelőtt leszámol azzal a tévhittel, pontatlan közhellyel, hogy ami "tiszavirág- ill. kérészéletű", az csak a kurta pillanatot ismeri meg, az mulandó...
.

.
.
Nos... igen..., nagyobb összegű frankhitelt nem vennénk fel arra a fogadásra, hogy ezek a kedves kis állatok éppen ezen a hétvégén méltóztatnak a kedvünkért üzekedni, és a fajfenntartás ősi, nemes gesztusát önfeledt buzgalommal és odaadással gyakorolni. Aki ettől tart, az a kérészek nászáról itt (is) találhat még fotókat és rövid leírást! (Azért éppen ezt a helyet ajánljuk, mert ugyan ezer másikat lehetett volna, mégis tiszteletre méltó, ha valaki csak ezért hoz létre weboldalt.)
.
.
(A tündérfátyolról készült (második) fotó, amelyet az Officina '96 Kiadó által megjelentetett Magyarország természeti kincsei c. albumból szkenneltünk Mészáros László szemét és kezét dicséri!)

Sz'A'

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése