A csónaknak nevezett kenu szerintünk minimum hajó.

2009. május 18., hétfő

Gemenc

A következő hétvégi túra célja a gemenci ártéri erdő bejárása lesz, erről részleteket itt, valamint többek között az erdei "kisvasútról" ezen a helyen, a Gemenc Zrt gazdag, részletes honlapján találhattok. Ez utóbbi helyről származik az alábbi, kapcsolódó, friss hír is, amely szerint világra jöttek az első gímszarvasborjak a gemenci ártéri erdőben!

A gímszarvastehén évente többnyire csak egy borjút ellik, de kivételes esetekben ikerellés is előfordulhat. Maga az ellés gyorsan megy végbe, ritkán tart tovább 10 percnél. Az újszülött borjú 7–12 kilogrammos testtömeggel jön a világra, 3 hetes koráig naponta 0,3–0,5 kilogrammos, azt követően havonta 8–10 kilogrammos növekedést ér el. Testtömege a tél elejére elérheti anyja testtömegének 60–65 százalékát. A borjú rejtekhelyen fekszik, anyja eleinte csak szoptatáskor látogatja, és 3-4 hónapig van teje. A borjú a legközelebbi ellésig anyjával marad, és többnyire utána is annak a rudlinak [=fiatalabb emlősök a hordánál kisebb létszámú csoportja, természetesen német eredetű szó...] a tagja marad, ha tehén lesz belőle. A fiatal bikák a bikacsapatokhoz csatlakoznak.

Nyugalmukat az elhúzódó tavaszi árhullám miatt elszaporodó szúnyogok zavarhatják meg, ami a most született szarvas borjakra veszélyes is lehet, ugyanis a tehenek napközben a szúnyogok elleni védekezés képen bemennek a hideg vízbe, elapad a tejük és a borjak elpusztulhatnak.




Gemenci gímszarvasbika

.
.
Sz'A'

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése