A csónaknak nevezett kenu szerintünk minimum hajó.

2009. május 25., hétfő

Hernád

.
.

A pünkösdi, most következő hétvégén, május 29-étől júnis-jéig a Hernád hátán haladhatunk dél és délnyugat felé. Ahogyan a Bodrog-, Bodrog-ártér-túrák előtt is tettük, ezúttal is "nyilvánosságra hozunk" egy-két közérdekű okosságot, adatot a Szepes és Gömör vármegye határából eredő folyóról.



A Hernád a Sajó bal oldali mellékfolyója, (utóbbi pedig kb. 9 km-rrel lejjebb, Tiszaújváros fölött torkollik a Tiszába), hossza 286 km, ebből 118,4 km a magyarországi szakasz. Sebessége 2,1-6 km/h, vagyis a Bodroghoz, Tiszához szokottaknak - az evezőcsapások számát tekintve mindenképpen - igen jó kis meglepetést okozhat; ezt valamelyest érzékelteti az alábbi két, teljesen nyers, rövid videó, amiket tavaly készítettünk a Kassa (sőt, még a Svinka patak befolyása) feletti szakaszon.


A folyó átlagos szélessége 40 m, mélysége 1-3 m.










A túráról előzetes információkat - talán még nem késő - itt, a honlapunkon tudhattok meg! (Következő bejegyzéssel csütörtökön jelentkezünk, és különösen az alacsonyabb életkorú, túrázni vágyó, szülőkkel rendelkező gyerekek töröljék addig tisztára olvasószemüvegüket!)





Sz'A'



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése