A csónaknak nevezett kenu szerintünk minimum hajó.

2011. április 1., péntek

Kenus filmritkaság Kanadából!







Kanada és a téglalap alakú Saskatchewan tartomány zászlója (Wikipédia)


A szívünkre sem kell tennünk a kezünket, hogy belássuk: a Kalandor Vízitúra hiába lesz 2311-ben a kenutúra-szervezésben piacvezető brand és "egész egyszerűen megkerülhetetlen tényező"... a Kenuzás Nagy Igazságai, gyökerei mindig is Kanadáig fognak visszanyúlni.

Az alábbi, mintegy negyedórás némafilm 1928-29 Kanadájának egyik tartományába, Saskatchewanba, a frissiben alapított Prince Albert National Parkba visz minket. A túrázók öt tavat, a Waskesiut, a Kingsmere-t, a Lavallée-t, a Creant és a romantikus nevű Hanging Heartöt járják be kenuval. Ez az öt tó (nem egyezik meg a  szintén észak-amerikai, másként Nagy-tavakként is jelölt Öt-tóval!) a szélességi köröket tekintve nagyjából Dániával, Litvániával esik egy vonalba.

A filmben szereplő öt tóból itt négy látható,
az ötödik, a  Lake Lavallée kissé északabbra található.


A pörgős reklámspotnak semmiképp nem nevezhető, békés, dokumentumértékű természetfilmben a lapátoláson kívül láthatunk vitorlás kenukat, táborozást, kenujavítást, hajócipekedést fák között, úszó jávorszarvast és görgős kenukiemelő eszközt használat közben. Mondhatnánk persze, hogy semmi extra az egész, de az viszont több, mint 80 éves mozgófilmen. És kiderül, hogy szinte semmi nem változott - és ez nem semmi (L.A.).



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése