A csónaknak nevezett kenu szerintünk minimum hajó.

2011. május 25., szerda

Öreg-Túr / túrabeszámoló fotókkal


Az Öreg-Túr külsőre egy olyan serdülő lány, aki sosem látott okostelefont, netet, tévét, utcai plakátot és  Pesti Estet,  nem mondták neki, hogy lazulj, csörizz, klikkelj, nyomulj - de természetéből fakadóan ha csinosítja magát, néha elveti a sulykot, és az anyja tizenéveskori légy-szemüvegét és melléig lógó nyakláncát is magára veszi. Máskor meg tesz az egészre, és minden civilizált igényesség nélkül akar heverni a mezőn.

És olyan mint Kuroszava Akira kezdő, magyar tanítványa, aki a forgatáson a díszletest arra utasítja, hogy Zsótikám, léccives, tegyetek má ide egy nagy csokrot, nem kell színes, mint a bucsuba, elég csak zöldet,  legyen erős, harsány zöld... meg azé, t'od, ne a közepére, ne így szimmetrikusan... csak úgy spontán, érted? Aranymetszés, megvan?... Na. Legyen úgy! És kéne még mögé valami ilyen flitteres lonc, amin átcsurog a fény! Úgy csurogjon-csöpögjön, hogy tudjuk venni kamerával a kis karikákat, amit a vízre ír, jó van?  


A Kalandor Vízitúra evezése az Öreg-Túron nagyobb térképen való megjelenítése



Az Öreg-Túrt emberkéz választotta le a Túrtól, ami  - Sonkádtól - egyenes szakaszokkal tör a Tiszába Szatmárcseke fölött, ezt ismerhetik inkább a tiszás kenutúrázók Túr-bukó néven. Ennek általában jóval nagyobb a vízhozama, mint az Öregé. Utóbbi Nagyarnál torkollik a Tiszába - majdnem észrevétlenül belelép.
 Az Öreg-Túr minden feltűnősködő túlzás nélkül a(z egyik) legszebb folyóvíz. (Nem tesszük hozzá, hogy  Magyarországon vagy Közép-Európában, esetleg az egész univerzumban.) A víznek sebessége nem nagyon van, de ezt jobban is teszi, mert a keresztbe dőlt fákon hajók és végtagok törhetnének el, így viszont van mód arra, hogy egyszer a kenu fenekére ülve férjünk át alatta, máskor a vízben állva vagy a fára felmászva emeljük-csúsztassuk át a kenut. Átlagosan kb. egy méter mély vizén jelentős távolságot lehet megtenni szlalomozás közben - ezzel utánozhatjuk a folyó meanderező vonalvezetését.

 
Az Öreg-Túr tényleg az egyik legérintetlenebb, legrusztikusabb, legkócosabb, legvadregényesebb (de nem vadvizes), legtermészetesebb folyó nagyon gazdag növény- és madárvilággal. A mesés háromdimienziós látvány mellé negyedikként folyamatosan érezhettük az éppen virágzó akác és bodza erős illatát...






Sz'A'



2011. május 24., kedd

Latorca-Bodrog / túrabeszámoló képekkel

 .
.
Az elmúlt hétvégén két, kevésbé ismert folyón is lapátoltunk: szombaton a Laborccal majd az Ondavával eggyé váló, s a keresztségben Bodroggá nevesülő folyón, a Latorcán, vasárnap pedig a szinte teljesen szabályozatlan, archaikus-rusztikus Öreg-Túron.


A túros beszámolót most hagyjuk holnapra... A Latorcához Tokajból bő egy órai buszozás után értünk el, vízre a bal partról szálltunk, ott, ahol az 555-ös út egy híddal keresztezi a folyót, félúton Lelesz és Nagykapos között. Érdemes még az elején megemlíteni, hogy e folyó elnevezése eltér az átlagos metódustól egy igen egyszerű példát véve: a Dunába folyik a Tisza, s mivel az előbbi az utóbbinál bővizűbb, a folyam Duna/Donau/Dunărea stb. néven vegyül el a Fekete-tenger hullámaival. Itt (mint általában) a vízhozam a döntő. "Névátviteli joggal" bír az a folyóvíz is, amelyik - tektonikusan, morfológiailag - mélyebben fekszik a belé torkollóval; előbbi a fő-, utóbbi a mellékfolyó. (Nem véletlen a szóhasználat sem, vagyis hogy az egyik folyó torkollik a másikba - de legalábbis az egymásba torkollik kifejezés nem terjedt el.)

A Latorca esetében ez másképpen van: vizét Ungvár folyója, az Ung, valamint később a Laborc és az Ondava táplálja, de - és most jön a lényeg - amint e legutóbbi beletorkollik, nem viszi tovább a Latorca-nevet:, pedig megtehetné: Bodrog néven folyik majd Tokajnál a Tiszába... (ami pedig majd Szerbiában, Titel közelében a Dunába, a többit meg tudjuk...)
  


Legalább hét- (vagy nyóc)ágra sütött tehát a nap, amikor vízre tettük a  környezetbe olvadó, sötétzöld hajókat, és nyárfavirágzat-havazás közepette elindultunk. A víz lassan-csöndesen haladt  medrében, tükrén virághómező, a hőmérséklete pedig egyértelműen fürdéskompatibilis volt. Egy-két nagyon békés, moccanatlan holtágba is betekertünk, sütkérező békák ezrei menekültek lendületes ugrásokkal a bokrok közé. 23 kilométert eveztünk Zemplén településig, ott rövidet pihentünk, a fürdést útközben, kenuból intéztük a kb. mellkasig érő, tisztán fövenyes aljzatú vízben. Zemplén előtt folyik össze a Latorca az Ondavával, vagyis innentől lefelé (igaz, ez csak bürokratikus megközelítés) már a Bodrogon csorogtunk le még 16 kilométert (tehát összesen aznap 39-et) Felsőbereckiig. Itt pedig Gyuri már a kalandoros kisbusszal: hajók ki és föl, pálinka be és le, mindenki pedig Tokajba vissza. Képek itt!


2 in 1 - vagyis kétnapos túra egy nap alatt. A vasárnapról holnap kevesebb szöveggel, több képpel!




Sz'A'

Vízitúrák kisebbeknek is!

.
.
.











2011. május 18., szerda

MAZURI-TAVAK augusztusban velünk!

L E N G Y E L O R S Z Á G ! ! !        P O L S K A ! ! !
 
Régi álmunkat váltjuk valóra idén, amikor túrázni hívunk benneteket Lengyelországba, a Mazuri-tavakhoz! Az alábbi térképen néhány helyet bejelöltünk, hogy nagyjából látható legyen, merre is. A részleteket pedig itt lehet megtudni!




Mazuri-tavak/Mazury 2011. °Kalandor Vízitúra° nagyobb térképen való megjelenítése




2011. május 5., csütörtök

Bodrog-ártér-ajánló

A következő hétvégére (május 6-8.) csak a jó idő, a rákövetkezőre (május 13-15.) már a melegebb vízhőmérséklet is velünk lesz a Bodrog-ártéren és a Bodrogon. Mert mindig van valaki, aki már ilyenkor is fürdik!

A két túra közül az utóbbihoz még van is egy-két döntéshozatalra alkalmas nap... Reméljük, addigra kicsit a vízszint is megemelkedik a zegzugos, vízinövényekkel benőtt, vadregényes Bodrogzug árterében, és olyan helyeken is evezhetünk, ahol amúgy bakancsban lépkednénk.


Aki eljön, az ezt is megteheti - a vízben:
.





Sz'A'