A csónaknak nevezett kenu szerintünk minimum hajó.

2009. november 23., hétfő

"Zeuszra! Mi mást?" - Aggtelek!

.
.
.
Platón. Szakálla is karsztmárványból.




"SZÓKRATÉSZ: [...] Képzelj el egy föld alatti, barlangszerű szálláson - amelynek bejárata a fény felé tárul, és olyan tág, mint a barlang - embereket, gyerekségüktől fogva lábuknál és nyakuknál megbéklyózva, hogy egy helyen kell ülniük, és csak előre nézhetnek; fejüket a béklyóktól nem tekerhetik körbe: a hátuk mögül, föntről, lobogó tűz világít; e tűz és a béklyózottak között fent út vezet, ennek hosszában alacsony fal épült, mint amilyen a közönség és a bűvészek között lévő kerítés, mikor az utóbbiak csodákat mutogatnak.
GLAUKÓN: Elképzeltem.



SZÓKRATÉSZ: Majd azt is, hogy a kis fal mentén mindenféle holmit hurcolnak úgy, hogy a fal fölé magasuljanak: emberszobrokat, állatok kő és fa képmásait, és amint valószínű, a holmikat hurcolók egy része beszél, a másik meg hallgat.
GLAUKÓN: Titokzatos képről, titokzatos rabokról szólasz!
[...]


SZÓKRATÉSZ: És ha börtönük szemközti fala visszhangoznék, és a mögöttük járók egyike megszólalna, mi mást hihetnének, mint hogy az elvonuló árny beszél?
GLAUKÓN: Zeuszra! Mi mást?"


(Platón: Az állam - Hetedik könyv - részlet)




***


Egy másik szakállas öregúrral (és velünk) sokkal inkább találkozhattok december 5-6-án, mint Platónnal, ha eljöttök a Kalandorok Mikulás-napi kirándulására az Aggteleki Nemzeti Park területére egy kis barlang-túrára, erdei kirándulásra. Addig gyertek, amíg a puhatestű jenkik nem lepik el! (A friss linkért ismét köszönet Kingának!)


Föld alatti megmozdulásunk elsődleges célja az írásban először 1549-ben megemlített Baradla-barlang, amely üreg a Nemzeti Parkhoz tartozó Aggteleki-karszt barlangrendszerének csupán csak egyik nyúlványa. A karsztvidék a Szlovák-karszttal együtt 1995-óta az UNESCO Világörökségének része. Többféle mészkőtípus is megtalálható itt zöldalgák, csigák és puhatestű fejlábúak egy csoportjának, az ammoniteszeknek maradványaival. (Ez utóbbi majdnem olyan mint egy csiga, csak nem 3D-ben, hanem "síkban" tekeredik - és ugye már kihalt.)

.

Baradla-barlang, Tigris-terem


Érdemes tudni azt is, hogy hiába végezték itt már 1794-ben az első felméréseket, a teljes vízrendszer felépítése még máig nem ismert. Klímájáról, flórájáról és faunájáról természetesen bejegyzéstucatokat lehetne készíteni, de nem tesszük. Annyit azonban meg kell jegyeznünk, hogy a baktériumokon, gombákon kívül megtalálhatók még itt többek között (az előbbiek IQ-szintjeitől egy ezrednanométerrel magasabb értelmi fokkkal bíró), az egyik fenti fotón látható szemercsés vakászkák (értsd: vak ászkák), valamint a magyar vakfutrinkák, az aggteleki vakbolharákok, piócák, persze némely denevér is. Külön említsük meg az Aggteleki Nemzeti Park (ANP) emblémájául választott foltos szalamandrát, amely hüllő ugyan védett, de nem veszélyeztetett státuszú, mivel szinte a teljes földrészünkön elterjedt. Ennek ellenére szerepel a természetvédelmi Világszövetség ún. Vörös Listáján.








Baradla-barlang - Aggtelek nagyobb térképen való megjelenítése



A túra alapinformációit itt lehet elérni!



Sz'A'

képek: anp.hu, rizs66

2009. november 13., péntek

Olaszliszka

Nekünk erről eddig más (nem AZ) jutott eszünkbe.
.
.

.E képet egy kedves régi túrázónk lőtte az olaszliszkai Bodrogról.




. Kvaszinger László pincéjében, a táborhellyel szemben Olaszliszkán.
Törzshely.
.