A csónaknak nevezett kenu szerintünk minimum hajó.

2009. október 30., péntek

Téliesítés, takarékláng

. .

Bár e bloghoz rendelt részletes számláló alapján is lehetne éves, szezonális összegzést készíteni, ettől midannyiunkat az ment meg, hogy egyrészt genetikailag taszítanak a diagramok, a számoszlopok, az ezzel való villogás, ill. bizonyos intőn felemelt mutatóujjakkal fontoskodás. Másrészt még tanár koromban megerősödtem undorodni a statatisztikák hosszas sorolásától. ("Hányan értek el jeles osztályzatot kémiából a 10.gy-ben, ezzel szemben a 10.cs, ugye, már megint csak..." - kit érdekel!?)
.
.
Ezzel a bejegyzéssel nem is szeretnék objektíven summázni, mert mindenekelőtt tele vagyunk örömökkel, ha retrózunk egyet! A névváltozás következményeitől talán jobban tartottunk és tartottak mások, mint ami indokolt lett volna. Minden túrázó egyszer újként kezdte nálunk, aztán az első felbukkanásból az évek során ős-bigott-törzs-túrázókká és bizony barátokká (barátnővé és feleséggé) váltak! Márcsak ezért is örülünk az újabb és újabb arcoknak... És azért is, mert így nem kérdés, hogy jó dolog-e ez az egész. Hihetetlen sokféle népekkel lehet talákozni, aztán mindenkiről - a mindenki döntő többségéről - kiderül, hogy jó helyen vannak, jó helyen vagyunk. Köszönjük, hogy eljöttek, eljöttetek!
.
.
A blog mostantól nem vész el, csak elhalkul, takaréklángon pislákol - és emiatt egyvalaki (tudatlanul, persze) biztos hálás lesz: a főnököm. Mert azért lássuk be...
.
.
A blog fennállása óta nem ejtette ki száján a szakállas, unalomig kántált, közhellyé kopott v*lság kifejezést, nem engedett a csábításnak, és nem szemetelte oldalait, sorait tele szm*jlikkal - hiszen így is értette mindenki -, nem kellett kijelentéseket visszaszívni, ettől-attól elhatárolódni, szóbeli adok-kapokba belemenni, az elől elhajolni stb. Na persze, ez nem egy ilyen műfaj... Sőt, a blog talán inkább "okosodott", hogyan formálódjon külsőleg, belsőleg. Nem írom ide, hogy továbbra is várjuk a kritikákat, de továbbra is várjuk a kritikákat; és minden szöveges, képi, vidós, helyesírási és stilisztikai segítségért őszintén hálás vagyok. Nekem is biz'a belső gondolatrendőrséggel kellet önfegyelmet gyakorolnom, többes szám első személyben gondolkodnom, gondolkodnunk - hát nem mindig sikerült.
.
.
A következő évad elejéig is lesz azér' ez-az, néha (de csak néhábban, mint eddig) érdemes lesz ide vagy a főoldalra vetődni, de semmi rosszat nem ígérhetünk. Lesz kirándulás, szilveszteri láblengetős hajrázás (hajnak a rázása), sítábor napközis tea nékül, effélék.
.
.
Ha a munkahelyeden nagyon letaglózna az unalom, és már minden hírt, muffin-receptet, celeb-alázást, fogyókúratanácsadást, potencianövelő titkos csodát elolvastál, és itt még nem lenne új bejegyzés, néhányat hadd ajánljunk figyelmedbe a régiek közül:
.
¤ Először is a legelsőt, az alapot, a gyökerekről...
¤ Azóta egyik kedvencünkké vált, kalandoros "fílingű" filmről... (Azóta már természetesen megvan az egész!...)
¤ A kenu szó eredetéről...
¤ Gyereklelkűeknek a kenuzásról...
¤ Beszámoló a Vogalongáról...
¤ Dráva-menti emlékekről...
¤ És persze az Evezz a gyárba! akciónkról... (Folytatása a bejegyzés alján!)
És a többi, ahogy tetszik - vagy nem....
.
Végül egy kedves film, amit még tavasszal találtam, és most pont jól fog jönni: részlet az angol nyelvű, kanadai Paddle to the Sea filmből (ha valakinek számít, annakidején Oszkárra is jelölték), rendezője pedig az a Bill Mason, aki a fentebb már ajánlott Waterwalker c. filmet is rendezte, ill. annak főszereplője. Ha valaki, hát ő tud ezekről mindent.
.
Na, de télleg mindent.
.




Sz'A'

2009. október 27., kedd

Krumlovi Vízi Maraton 2009 képei

Bár már közeledünk idei utolsó bejegyzéseink egyikéhez..., egy már-már a feledés ködébe vesző adósságunkat törlesztjük: képek az október eleji csehországi versenyről. Hálásan köszönjük Papp Beatrixnak!
.
.
.





Indulás előtt. Sufni-tuning, vagyis házilag barkácsolt spriccdekni,
vagyis hullámvető merülős póruljárás ellen


És egy szintén otthoni, ámde profibb kivitel!
.
.
.


Rajt előtti tömörülés.
.
.
.

Rožmberknél a mezőny egy része.




Vízimentő terepen.
.
.
.

Itt valami lesz...


Itt pedig már van mit mesélni...
.
.

.
A tengeri kajak elfut itt is.



Viszket a kajak.




Békésebb időkre.







Egy kötelező kiszállás a verseny során.
.

.
.

A partraszállókat verőlegények fogadták.
.
.
.

Szaladt is a nép!



Akiknek meg mindegy, azok meg is ebédelnek.
.
.

.
"Civilben" talán egy "HR-irodán" öntudatos "projektmenedzser",
de ide azért kellett a sárkány.











Az utolsó akadályok egyike Krumlovban már a verseny másnapján.



Sz'A'



2009. október 19., hétfő

KVM 2009 - Beszámoló

.

.

.
Talán senkinek sem tűnt még fel, de Magyarország legészakibb pontjai egy szélességi körön fekszenek Csehország legdélebbi területeivel. Tekintve tehát, hogy a Lágymányosi-öbölből indultunk az osztrák határhoz közeli Krumlovba, "jószerivel" (vajon honnan jöhet ez a szó?) nyílegyenesen nyugat felé haladtunk október (csehül října) 10-én.


A jól iskolázott szervezők már tavalyra is rájöttek, mekkora eszetlenség hajnali tízkor útnak indítani a mezőnyt, ha reggel 11-kor ugyanaz fog történni. Idén is e bölcs és nemes döntéshez tartották magukat, így aztán most csak azért nem voltunk vizen a rajt pillanatában, mert a még partközelben vagy félig még a padkán tökölődő versenyzőktől "nem fértünk oda". Na, de télleg!


A mezőny egy időben két helyszínről indul:



1.) a Lipno nevű gát 1960-as felduzzasztásával mesterségesen létrejött tó alól, Vyšší Brodnál a különböző kategóriájú kajakosok, kenusok,

2.) és a folyón néhány kilóméterrel lejjebb, Rožmberknél a nagyobb testű (felfúlyható vagy nem) raftok, ladikok - és egy idén debütáló sárkányhajó.
.
.
A tóból a verseny előtt és alatt bőkezűbben megnyitják a "csapokat", így kevesebb az amúgy köves mederből kilátszó zátony, és a sportutcákban (csúszdákon) valamint a keresztgátakon átbukva is nagyobb a vízhozam. "Vízmélységről" azonban így sem beszélhetünk: ez - néhány év lapátledöfködése ill. egy-egy borulás elmesélése alapján meghatározva - átlag kb. 1 méter, de van hogy csak 30-40 cm. A kajakosok, kenusok kilenc akadályt küzdenek le a maratoni 36 km során, ki-ki a maga tehetsége és szerencséje szerint. Ezek vagy betonból, vagy (jóval rövidebb és meredekebb megoldásként) fából készültek, mindegyik egy-egy, a folyásirányra srégen vagy merőlegesen fekvő keresztgát társaságában. (Képeket itt!)


A rajt utáni első, bal oldali csúszda előtt mindig galaktikus tömörülés, barátian anyázós, "tumultuózus jelenetek" játszódnak le. Ide csak a versenyt vérkomolyan vevők és a túlbuzgó, elsőző lúzerek csörtetnek sietve. A csúszda alján aztán máris az egyik legtizennyolcévenfelülibben daráló hullámhengersor ölelő karjaiba lehet rohanni: tehát ha addig nem hasították ketté a karod-hátad egy aszimmetrikus kajaklapáttal, vagy nem horpasztotta be a 20 nanogrammos, szénszálas, egyes kajakodat egy 50 kg kenu + 4x 90 kilós knédli & sör által bruttósított, nagyhangú szláv kan egység, akkor egy meggondolatlan be nem támasztás következtében még jöhet az októberi hideg velnesz...


Idén is volt ilyen, mentettünk is batár nagy túrakenut eme zúgó után, nem volt egyszerű partra terelni az erős sodrásban a vízzel teljesen megtelt hajót - mondjuk ez volt a tizedik akadály. (Nem számítva az anyagcserefolyamatok kordában tartását - de... számítva... az tizenegy.)


A futam/evezés/csorgás során egy kötelező, láb- és egyébmegmozgató kiszállást iktatnak be a szervezők a Na Pískárně kempingnél, nagyjából a táv háromnegyedénél: kikötés után a versenyszelleműek futva cipelik a kb. 100 méterrel lejjebbi öbölbe hajójukat, s ahogyan ezt bringás ill. futóversenyekről ismerhetjük, rohantukban, lihegve próbálnak kortyolni valamit a feléjük nyújtott poharakból. Aki azonban igazán raj, az komótosabbra fogja, s az évről évre színvonalasabb csokikínálatból mint az erkölcsi lejtőn meglódult tőkés kebelez be mind többet és többet: a csekély mértékű nevezési díjba ezt is beleszámolva mindenki szinte végtelen mennyiségűt tolhat magába. (Itt szúrom közbe, hogy bár eddig is tudtuk: a Boci Csoki Prágában - vagy mellette - készül, most azonban kézzel foghatóvá is vált a cseh verzió: Orion néven!!! Legjobban ez az aero altípusnál a látható!)


Azért mi mindig megtaláljuk a tisztes, arany középutat, és néhány falat után ugrottunk is vissza, hiszen az előző évinél mindig jobb időt kell (magunk előtt) teljesíteni. És különben is: a hátralévő (még 6!) "zúgó" között az első nem sokkal ez után következik, ez a legbüntetőbb. Nem, nem a veszélyességi foka miatt - sőt, talán ez a legenyhébb, hanem a tájkép miatt: a Vetrní településhez tartozó papírgyár látványa kb. 300 méter hosszan.


A legkönnyebb csúszda helyszíne tehát büntet, a - mondhatni - legnehezebb azonban parabolikus emelkedésű adrenalinnszinttel jutalmaz: ez pedig a legutolsó, már a városban, a cél előtt két kurta kanyarral. Mivel október már nem a "hivatalos" főszezon ideje, így Krumlovnak az UNESCO világörökségéhez tartozó történelmi belvárosában már csak [rogyásig mínusz n] darab turista ólálkodik a folyó feletti hídon, ahonnan "jól lefényképezik" az adott esetben a levegőbe röpülő, ott megforduló és úgy a habokba hulló egységeket. Van, akinek a hajóját az állóhullám színültig telepakolja vízzel, aztán egész egyszerűen elsüllyed, s már csak azt veszi észre fuldokló röhögések közepette, hogy már a víz alatt evez.


Azért van, aki simán lemegy.




A célba érkezés, az időmérések befejezte után délután hattól díjátadó, aztán a város közepén lévő parkban vagy (idén) az Eggenberg sörgyár hatalmas belterű sörözőjében cseh pogóbuli, igazi igénytelenné fajuló, közép-európai ivászattal, de az aztán rogyásig (képek!).




Egy elpilledt cseh fiatalember éjfél után az Eggenbergben.
A háttérmuzsika már "böködte az ember hallókáját".
.

Saját képeink s videóink ugyan vannak már - de nem úgy; tehát még nincsenek. Ha lesznek, akkor majd felaggatjuk a hálóra, hogy legyen még jobban min örvendezni. Addig is képgaléria a versenyről itt és itt!
.
.
Sz'A'
.
.
.

2009. október 12., hétfő

KVM 2009 - friss videóval!!!

.
.


A hétvégi maratoni evezésünkről (KVM 2009) majd a képek összegyűjtése után - ki tudja, mikor... - olvashattok beszámolót. Ezzel lassan téli álom-fokozatra kapcsol majd a blog is, bár ha valami program megszületik, arról - a főoldalunkhoz hasonlóan - itt is lehet majd látni ezt-azt.



Ezúttal is felvetjük, hogy bárki, akinek bármelyik túráról közzétételre alkalmas szöveges és/vagy képes beszámolója otthon lapul fiókjában, és úgy gondolja, ezt másokkal is meg szeretné osztani, nosza, ne szégyenkezzen, küldje el a szemkeoa izé music pont net pont cy címre, és rajtunk nem fog múlni! Mindannyian egész biztos nagyon fogunk örülni! (Ha nagyobb, kb. 15-20 darabszám fölötti mennyiségű képet küldenél, azt inkább külön feltöltenénk tárhelyre és belinkelnénk. Ha ilyen van már készen, az még jobb!) Természetesen a bejegyzések alatti kommentezési lehetőség is adott a vélemények, visszajelzések hangoztatására...


.




A verseny másnapján. Kóbor, idősebb raft-pár a legutolsó sportutca végén, csökkentett vízállással.
.
És íme a "hivatalos" összefoglaló videó a versenyről, amelyről el kell mondani, hogy minden évben meglehetősen sebbel-lobbal készül el, hiszen a startot jelző kis ágyú 11-kor dörren el, a leggyorsabb (férfi, páros kajak - K2 M) hajó mintegy két óra alatt célba ér, s ha talán még őutánuk egy két beérkezőt, "akciót" fel is vesznek, este 6-ra a díjkiosztóra már vetítésre kész szokott lenni a "film". Így aztán nem csak a forgatás kapkodós, de az összeállítás is. Nagyon szerény és finomkodó véleményem szerint "dicsőbb" lenne, ha a hivatalos futamidő végéig filmeznének, majd egy-két nappal később a honlapjukon ill. a youtube-on lenne látható a munka, mint így, a résztvevők felének lehagyásával, sufni-buhera minőségű eredménnyel.
Részt venni a valóságban hatványozottabban élménygazdagabb, adrenalinnővelőbb, "testesebb" volt - és jobb videóval ezt azért lehetne érzékeltetni...




.
.
.
Sz'A'
.
.
.

2009. október 5., hétfő

"KRUMLOV"

.
.
.

.
.
Október 10-én, szombaton tehát a régóta és nagyon várt moldvai evezős maratonon leszünk, egyelőre úgy tűnik, az eddigi legnagyobb csapattal, vagyis bőven 30 fő felett. Ezzel a "darabszámmal" - bár nem mindenki száll majd vízre - az egyik legnagyobb résztvevői gárdát delegáljuk, persze csak a hazaiak után... A fenti logóra kattintva a rendezvény kétnyelvű honlapjára lehet látogatni, aki pedig Český Krumlovról szeretne többet, színesebbet megtudni, annak egy nyári bejegyzésünket ajánljuk figyelmébe! Mellékesen pedig a folyó (csehül Vltava) vízállása stb. itt látható.
.
Szoktuk mondogatni, hogy bár rajtszámokat is kapunk, elsősorban mégsem versenyezni megyünk, hanem élvezni a csúszdákat, az állóhullámokat, a borulást és a gyönyörű vidéket, így várjuk be egymást a 36 kilométeren - de ez természetesen részben előre is mentegetőzés, hiszen hátha... mégis... egyszer... elhozzuk az egyik kategóriadíjat... Ha meg idén sem, hát egyet se búsuljatok, ott rágja meg a Devla, verje el tífuszos jég, és körözzenek felette a kopasztott varjak! A verseny napján este úgyis közép-ejrópai buli lesz, másnap koradélutánig pedig séta a városban vagy ugye a már hagyományos lomberdős gombászás...
.
.
Sz'A'
.
.
.