A csónaknak nevezett kenu szerintünk minimum hajó.

2009. augusztus 28., péntek

Evezz a gyárba, elvtárs!

.
.
.
A Bringázz a munkába! program ötletét meglovagolva már hónapok óta fontolgattuk, hogy egyszer kenuval is mehetnénk melózni. Az ötlet felbukkanása körüli időkben azonban nem találtunk olyan időpontot - vagy nem voltunk elég konokok -, hogy ezt megtegyük, aztán nyár közepén testületileg szana-széjjel jártunk; most azonban nagyon úgy néz ki (alapos és szakszerű elemzések, stimulációs programok és a NASA-val történt egyeztetés után), hogy a jövő kedden, vagyis a tanév első napján legtermészetesebb módon végre beevezünk a Romlott Városba.
.


Hárman: Igencsak Oszlopos Túrázónk és Vogalonga-Túra-Szervező Kinga, Ispi és magam nagyjából egy helyen dolgozunk (nem mellékesen Dél-Budapesten, tehát teljesen átevezünk Pest és Buda között), a tervezéskor ez is fontos szempont volt, mint ahogy az is, hogy eme Evezz a munkába! akció résztvevői dolgozni menjenek, ne pedig mondjuk haza - ebből következik tehát az is, hogy kizárólag egy átlagos munkanap/hétköznap jöhet szóba.
.


A Luppa-sziget (két p-vel!) északi csücskétől kb. 1 km-rel följebb a bal parton lévő tisztásról indulunk (ottalvással), s egyikünk miatt (nem Kinga és nem is én...) ½ 8-ra meg is kell érkeznünk a Lágymányosi hídhoz - a többi meg részletkérdés. A táv nem sok, kb. 19 fkm.
.

Akinek kedve tartja, természetesen csatlakozhat, e blogbejegyzésnél jobban nem doboltatjuk ki a dolgot, viszont ezúttal (a sajátunkén kívül) nem tudjuk a vízi eszközöket oda- és elszállítani, sőt, igazából az ötleten kívül nem tudunk semmit biztosítani... Ez most nem úgy lesz, mint szokott! Lehet azonban úgy kalkulálni, hogy a Lágymányosi-öbölben nagyon kulturáltan, kényelmesen ki lehet venni az efféle közlekedési eszközöket. Mi valószínűleg ezt éppen az ellenkező oldalon tesszük majd meg, de... még meglátjuk... Ha az időjárás nagyon "tré" lenne, akkor sem halasztunk.
.



Evezz a munkába! nagyobb térképen való megjelenítése

.
.
Ha tehát valaki szeptember 1-jén reggel kb. fél nyolc és nyolc között a Duna butapesti szakasza mentén vagy azon által sétál, bringázik, békávézik, gondoljon ránk... 
.
Akciónkkal több vizet követelünk a zembereknek, több kenut a zönkormányzatoknak, valamint határozottan elhatárolódunk és nyomatékosan tiltakozunk minden ellen, ami rossz, ezzel szemben egyértelműen kiállunk, és teljes mellszélességgel támogatjuk a jót!
Sz'A'
.
.
.
.
.
.

2009. augusztus 24., hétfő

Dráva-túra-beszámoló (2009.08.10-17.)

"Kigyúltak a felhők
A nyugati égen,
Pirosan tükröztek
A Dráva vizében.

Hosszasan elnézem,
De a szivem vérzik,
Olyan lesz a folyó
Mostan véges végig.

Mintha ostorcsapás
Nyomán vér csordulna,
Vagy egy égő seb, mely
Nincs még begyógyulva..."



...nótázza a Magozott Cseresznye idehaza, mire a határ túloldaláról Végh Andor dudás egy Dráva-menti dallamot előrittyentve így kontráz:





Mi kenuinkkal egyszerűen csak át- meg átszeltük a magyar-horvát határt, viszonzásul-megbosszulva, hogy az is kíméletlenül átszabdalja a kanyargó (meanderező), Dél-Tirolból (Olaszországból) eredő, majd Szlovéniát, Ausztriát, Horvátországot és hazánkat érintő Drávát. Hiszen ugye a folyó Magyarország és Horvátország közt imbolyog és dülöngél, hogy aztán még a Dunába torkollása előtt határozottam horvát területre forduljon, s balfelől előzze Eszéket, amely ősi város bombázását annakidején akár Pécsről is hallani lehetett.

Hát erre mi azt mondtuk, hogy mit nekünk világhelyzet, földrajzi helyzet... És
nanna-nanna-nanna, nanna-nanna... dúdolva-énekelve húztunk büszke orrú indiánkenuinkkal lefelé.


A Republika Hrvatska egyik zászlós kikötője a Dráván




A Dráva - és természetesen a Duna - mentén terül el a Duna-Dráva Nemzeti Park (DDNP), a tíz legmagasabb minősítésű védett természeti területeink közül az egyik, a legdélebbi. Mostani túránk kiindulóhelyétől, Őrtilostól a folyás irányában mintegy 150 km hosszan az ártéri erdőkkel együtt védelem alatt áll a folyó. A DDNP 1996-ban vált szervezetileg (és nem szó szerint összefüggő) egységes, védett területté különböző tájvédelmi körzetekből, tehát alacsonyabb védettséget "élvező" zónákból. Többek között ide tartozik a Barcsi Ősborókás, a Szaporcai Ó-Dráva-meder - ezt most meg is jártuk -, valamint Gemenc is, ami ugyan már a Duna uradalmi területe, de szeptember 25-27-én (reményeink szerint Veletek együtt!) ismét bejárjuk!

Érdemes ide idézni a Környezet- és Természetvédelmi Lexikon "nemzeti park" szócikkének részletét, amely szerint a nemzeti park az ország jellegzetes, természeti adottságaiban lényegesen meg nem változtatott olyan nagyobb tája, ahol a növény- és állatfajok jelenléte, a földfelszíni formák és ezek együttese a tudomány, a közművelődés és a felüdülés szempontjából különleges jelentőségű.


Ifjú honleányok felüdülnek 1.



Ifjú honleányok felüdülnek 2.


Ami pedig a nemzeti parkok ipari és mezőgazdasági kihasználásának tiltását-korlátozását illeti, ha figyelünk a sajtóban időnként fel-felröppenő, ide vonatkozó hírekre, egyértelműen kitudódik, hogy végre egyszer nem a magyar felet érné szégyen! A méhek legeltetését azért ne számítsuk zavaró tevékenységnek, mégha nem természetes, hanem mesterséges élőhelyről, kaptárakból rajzanak be- és ki.


Egy "éppenhogycsak" magyar területen lévő vándorkaptár-lakótelep


A folyó tehát csak engedéllyel hajózható, ennek következtében aztán rajtunk kívül más vízitúrázóval nem is találkoztunk, a DDNP által fenntartott ingyenes vadkemping táborhelyeken nem kopott ki a fű, rendezettek voltak a padok és a tűzrakóhelyek, csönd és béke volt - és a budit is hetente egyszer gondnok fertőtleníti.

A folyó nagyon rapszodikus vízjárású, ez amúgy függ attól is, hogy még mielőtt Őrtilosnál Magyarországra érne, feljebb, horvát területen egy víztározón folyik által, vagyis déli szomszédunk vízügyesei ügyeskedése, a "csapok" nyitása és zárása is igen ingadozóvá teszi az amúgy hazai viszonylatok közt erős sodrásúnak számító folyamot. Vize amúgy a(z egyik) legtisztább, az árral érkező iszap tehát senkit ne zavarjon meg - mert az ugye nem számít kosznak, és még kevésbbé szennyeződésnek.

Na, de nézelődjünk is... - a képekre kattintva azok eredeti méretben is láthatóak!



Természetfotók és más egyebek



A vízvári táborhely egyik táblája a WWF hódvisszatelepítési programját hirdeti. (Évekkel ezelőtt a WWF-esek, sőt a Dráva-menti hódprogramért felelős személy is túrázott velünk!)













Sulyom-mező



A sulyom igen kényes a víz tisztaságára - a Dráva nyugodtabb vizű holtágaiban
mondhatni egyenesen szuperül érzi magát!



Ő tehát a sulyom. Az igencsak szúrós, "gúla" alakú (és a fotón nem látható) termését régebben és helyenként megszárították, azt megőrölve egyszerűbb lisztet nyerhettek belőle.



















Vízvár


Party fecskéké


Talán szürke gémé és kiskócsagé...






Lándzsás útifű. Teafőzete elsősorban légzőszervi megbetegedésekre,
szamárköhögésre, tüdőasztmára, de nyersen dörzsölve sebgyógyulásra is jó.



Egész sereg.


Katángkóró. Főzete máj- és epebetegség, valamint sárgaság ellen való.
Nemesített változata a cikória.






Szentborbás közeli táborhely reggele.















Együtt a vizen és mellette
















Itt még egyáltalán nem tudták a balgák,
hogy két nappal később "fel fognak üdülni"















A tiszta vizet a nagyobb halak is "igen kedvelik"...


...mer' a testüket "felfelé" üdíti...




Posztmodern vadkemping - Rábai Zoli


Azért ha kellett, megadtuk a módját







Portrék


El Señor Capitano





















Hálás köszönet Darvas Krisztiánnak,
hogy fényképezőgépével helyetesíthettem az én halott gépemet!


kép, szöveg: Sz'A'