A csónaknak nevezett kenu szerintünk minimum hajó.

2009. február 24., kedd

Evezéstechnika - kiegészítés [a szerk.]

Igen, igen, elnézést kell kérnünk! Tegnap a Nagy Operatív Vezetőségi Értekezleten szóbeli dádát kapott az előző bejegyzés hebrencs készítője: nem gondolt a kezdő vízitúrázókra, s egyből a nehezével, a farolással, propellerezéssel kezdte - nyomatékosan közöljük, hogy helytelenül tette, el is határolódunk az ilyen szélsőségtől, és már gyűjtjük ellene az aláírásokat!

Ezt a hibát próbáljuk meg a következő, félperces evezésmetodikai bejátszással jóvá tenni, ha még lehet:




Sz'A'

2009. február 23., hétfő

Evezéstechnika

Mielőtt a blogban hamarosan hazai vizeken hasítanánk a vizet, lássunk egy sokrétű evezési technikát bemutató videót! Fontos megjegyeznünk, hogy ezek a manőverek jórészt síkvizen, békésebb tavakon, folyókon (otthoni medencében...) alkalmazhatók. Ha valaki mégis raftos helyen próbálkozna, elkeseredésében hamar a lapátjába dőlne...

Talán már az előbbi, Mason-filmben is szemet szúrt némelyeteknek a térdeplős testhelyzet, ill. a döntötthajós evezés: ez utóbbi Magyarországon szinte teljesen ismeretlen, mint ahogy azt is kiröhögné egy magára valamit is adó túrázó (és túravezető), aki a hajó közepére ülne be.

Pedig igenis debizonyhogy mégiscsak!



A "Sziget" kompról a Duna közepén a tél tetemének
vízre bocsájtása - "BUSÓJÁRÁS 2009"


Tegnap Mohácson a sokácok vízre engedték a tél koporsoját - e jeles alkalmon amúgy mi, Kalandorok is jelen voltunk, erről majd külön bejegyzésben be is számolunk -, vagyis jön a tavasz, akárki akármit hebeg-habog össze-vissza! Ezeket a manővereket ki lehet próbálni, ha máskor nem, az évadnyitó Bodrog-ártér-vízitúráink valamelyikén, két májusi hétvégén... de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a most következő szintén kanadai 8 perces videó minden trükkjét önfényezés céljából be lehet majd vetni! Pl. a tandemes rész egyes elemei, ill a farolásos beparkolás, hogy is mondjam... "kifejezetten ellenjavalt", sőt, "súlyos következmények tényállásának fennforgását vonja magával"...





Sz'A'

2009. február 20., péntek

Piros kenuval Kanadában

Ez a bejegyzés főként azoknak szól, akik még sosem voltak hosszabb vízitúrán, néhány napnál tovább természetben, de innen-onnan már érték behatások, amik ösztönzőleg hatnak, taszigálják, inspirálják. Azoknak, akik ismerik és áhitattal nézték Rockenbauer Pálék Másfélmillió lépés Magyarországon sorozatát, Homoki Nagy István Gyöngyvirágtól lombhullásig című 1954-es természet-dokufilmjét, David Attenborough alkotásait, a különböző természet-tematikus tévécsatornák sorozatait, vagy a játékfilmek közül (mondjuk) Jim Jarmush Halott emberét, Kurosawa Akira Derszu Uzaláját, Kevin Costner Farkasokkal táncolóját stb. és stb.


Nemrég bukkantunk rá ugyanis a youtube-on arra a filmre, ami csak pár hete van fent teljes egészében, bár (természetesen) 9-10 perces szakaszokra osztva, és a fentebb felsorolt filmek mindegyik jellemzője áthatja: az objektívnak nem nevezhető dukumetálástól a lírán át a pátoszig. Bill Mason kanadai festő, filmes és... kenus tengeri, tavi, folyami és szárazföldi (erdőben, szuttyogó iszapban és jégen - mindegyiket kenuval!), időtlennek tűnő vízitúra-bolyongását kísérő, 1984-es Waterwalker c. filmje minden olyan nézőt, akinek legalább az egyik élete az élővizeken, a természetben játszódik, nem ki-, hanem bekapcsol...


Klikkelj a képre, s egy másik oöldalon betöltődik a film! Köszönet érte a "névtelen" kommetező beküldőnek. (A Youtube-on ugyanis már nincs fent...)


Azok, akik a lírát és a pátoszt nehezen tűrik, és a filmben a kenuzásnak inkább csak az adrenalinszint-növelő sportrészét néznék, azt, hogy hogyan lehet klasszik indiánkenuval, tehát nem fedett, spritzdeckes hajóval raftos részen zúzva, trükközve, evezőt (mint dobos a dobverőt) fej fölött pörgetve, vízhengerek, állóhullámok és örvények között is magabiztosan, élvezettel a felszínen maradni, az tekerjen 46:00-hoz, és figyeljen!!!


Bill a filmben szereplő kb. 5 méter hosszú hajóját a Kanadai Kenumúzeum gyűjteményének ajánlotta fel. Ő maga pedig idén lenne nyolcvanéves.






















Sz'A'

2009. február 16., hétfő

Hogyan készül...? 4., befejező rész: Az evező


...hanem bizony az evező vagy lapát ("ütő"), amelynek szintén több változata elterjedt, nemcsak az alapanyagot (fa, műanyag), és az alakot, hanem az elkészítés mikéntjét nézve is. Éppen másfél hete, hogy Fenékpusztán, egy Hévíz-patak-vízitúra előtt láttunk ismeretlen tulajdonú, buhera-evezőnyelet egymásba tolt szürke PVC-csőből készült markolattal.

Ennél fényévekkel igényesebb kivitelű, különböző fa lécek ragasztásával, préselésével, fűrészelésével és csiszolásával megmunkált eszköz gyártási folymatát mutatja be ez az angol nyelvű, 4 és fél perces rövidfilm.






Sz'A'

2009. február 14., szombat

Hogyan készül...? 3. rész: A műanyag kajak?



Persze szinte vég nélkül sorolhatnánk a különböző típusú kenukat rendeltetésük, alakjuk, férőhely stb. alapján, de ez senkit nem érdekel, s ráadásul elkészítésük módját számba véve sokkal barátságosabb összeget kaphatunk. A fa, bőr, üvegszál, karbonszál, különböző műanyag, alumínium és vas alapanyagok és tartozékok kombinációja széles, de véges. Nem is szeretnénk sokáig húzni az időt, de egy alaptípussal még adósok vagyunk: hogyan készül el egy műanyag alapú vízijármű - ezúttal egy kajak. Az alant lévő 5 és fél perces angol videó bár kétrészes, a "lényeg" (a hajótest) az első részből kiderül...





http://www.venturekayaks.com/



Ezzel - ami a hajótestépítést illeti - sorozatunkat lezárjuk. Aztán ha mégis találnánk még valami érdekeset, legfeljebb folytatjuk.

Az élő emberen kívül egyvalami még feltétlenül szükséges a kenutúrázáshoz, ez pedig a... a... - nem, nem a sörborpálinka, hanem...


Sz'A'

2009. február 13., péntek

Hogyan készül...? 2. rész: Az üvegszálas kenu?



A következő lényegretörő és érdekes lengyel kisfilm egy katowicei diplomamunka fázisait villantja fel 6 és fél percben: hogyan készül egy kétszemélyes, üvegszálas, műanyag (fabetétes) kenu, amilyenhez hasonlót használunk mi is a vízitúráinkon. (Természetesen az ilyen alapanyagú hajó is számtalan fomája van, ez csak egy példa a sok közül!) Ha esetleg nem tudsz lengyelül..., ne rettenj vissza a megnézésétől, mert csak egészen minimális a szöveg, s a képsorozat beszédes!






A filmben nem ilyen, csak ehhez hasonló kenu szerepel (marcandmegan.blogspot.com)


Sz'A'

2009. február 12., csütörtök

Hogyan készül(t)...? 1. rész: a hagyományos indiánkenu?


A neten számos film található a kenu készítéséről, főként olyanok, amelyeknek alapanyaga valamilyen fa (ilyennel a vízitúrákon ritkán találkozunk...), és nem mesterséges anyag. Utóbbi megformálása nyilvánvalóan jóval egyszerűbb, előbbi viszont sokkal érdekesebb... Ezt mutatja be egy nyolcperces kanadai kisfilm mellébeszélés, sőt egyáltalán szöveg nélkül (tehát letekert hangerővel munkaidő alatt is abszolút élvezhetően...), érthetően, látványosan!



www.museevirtuel.ca




Ugyanerről az észak amerikai papírnyírből készült birch bark kenuról itt található részletes leírás fotókkal!



Sz'A'

2009. február 11., szerda

Gyökerek. Indiánok és kenu


"Felpillantottam. Sudár indián ifjú hágott le a partról a víz felé...



Magányos Farkas, kiowa (kajova) törzsfőnök


...Pida volt, a Szarvas, a kajova törzsfőnök fia. Beugrott az egyik kenuba - szerencsére nem abba, amely engem eltakart. Eloldotta a csónakot, és átevezett a középső szigetre. Egyelőre nem úszhattam át - várnom kellett.
Nemsokára beszélgetést hallottam a sziget felől, és nagy örömömre megismertem Sam hangját. Nem értettem, mit mondott, de a következő pillanatban egy másik hang váltotta fel, alighanem Pidáé.
- Apám, Tangua nem vár tovább - mondta. - Tudni akarja!
- Hiába akarja, nem árulom el! - felelte Sam.
- Akkor háromszoros kínok várnak rád.
- Fütyülök a fenyegetéseidre! Belőlem ugyan nem húztok ki semmit. Nem tudom, hol van Old Shatterhand. De ha tudnám; akkor sem mondanám meg.
- Csak nem számítasz arra, hogy kiszabadít?
- Nem kell, hogy kiszabadítson! Meg tudok én szökni segítség nélkül is.
- Elment az eszed? Itt állsz, szíjakkal a fához kötözve, és négy őr vigyáz rád éjjel-nappal! Hogy képzeled, hogy megszökhetsz?
- Nem fogom az orrodra kötni! - felelte Sam. - Mondd meg apádnak; hogy ne húzzon ujjat Old Shatterhanddel. Egyszer már megpróbálta, és . . .
Hirtelen elhallgatott. Bizonyára arra lett figyelmes, mint én is itt a vízben. A falu felől nagy lárma hallatszott. Lábdobogás, ordítozás.
Ott szalad! Fogjátok meg! - kiáltották. Sőt mintha Winnetou nevét is üvöltötték volna. Megdöbbenve fordítottam fejemet a falu felé.
- Hallod, mit kiáltanak? - ujjongott Hawkins. - Ha Winnetou van itt, akkor Old Shatterhand is vele van! Nem kell tovább keresned!
A dühös ordítozás egyre fokozódott. Úgy látszik, megpillantották Winnetout, de nem tudták elcsípni. Akárhogy történt is, mindenesetre keresztülhúzta számításaimat. Láttam, hogy a törzsfőnök fia felágaskodik a szigeten, és a part felé néz. A következő pillanatban kenujába ugrott, s odakiáltott az őröknek:
- Kapjátok fel a puskátokat, és lőjétek agyon ezt a sápadtarcút, ha valaki megpróbálná kiszabadítani!





Harcjelenet a vizen


Megragadta a lapátokat, és gyorsan a part felé evezett. Az volt a tervem, hogy még ma éjjel kiszabadítom Samet, ha a legkisebb lehetőség kínálkozik. De most már meg se kísérelhettem. Még ha neki is mennék az őröknek puszta késsel a kezemben, annyi idejük még volna, hogy golyót röpítsenek Sam fejébe. Vakmerő támadásom csak a halálát siettetné.
Ekkor egy gondolatom támadt; hirtelen villant át az agyamon, még mielőtt Pida átjutott volna az innenső partra. Winnetou azt mondta, hogy Pida a törzsfőnök szeme fénye. Ha elfogom, olyan túsz kerül a kezembe, akit Tangua habozás nélkül kiváltana, s ezer Hawkinst is adna érte cserébe. Fantasztikus gondolat volt, de ebben a pillanatban eszembe se jutott mérlegelni, vajon keresztülvihető-e. Csak azon járt az eszem, hogyan foghatnám el Pidát.
A helyzet kedvezőnek ígérkezett. Winnetou bal felé szaladt, a két folyó találkozásának irányába. Csapatunk rejtekhelye jobb kéz felé esett, jó messze a parttól. Winnetou éppen azért szaladt az ellenkező irányba, hogy üldözőit megtévessze. Bal felől hallatszott az ordítozás, a négy őr is arra fordult - engem nem figyelt senki.





A kenusok érkezése


A törzsfőnök fia elérte a partot, és éppen ki akarta kötni kenuját. Abban a pillanatban, ahogy lehajolt, felbukkantam mellette a vízből.
Egyetlen ökölcsapással leterítettem, bedobtam a kenuba; és utána ugrottam.
Megragadtam a lapátokat, és teljes erőmből eveztem az ár ellen, közvetlenül a part mellett. A vakmerő csíny sikerült. A faluban egyetlen ember sem vehette észre, mi történt, s az őrök még mindig az ellenkező irányba meresztették szemüket.
Minden törekvésem az volt, hogy minél gyorsabban kijussak a tüzek fényéből. Amikor elég messze voltam már a falutól, a parthoz eveztem, és kiszálltam a kenuból. Az eszméletlen kajova ifjút átnyaláboltam, és lefektettem a fűbe. Levágtam a szíjat, amellyel a kenut ki szokták kötni, s foglyom keze-lába köré fűztem. A csónakot elrúgtam a parttól. A víz elsodorta. Az összeszíjazott Pidát most a hátamra vettem, és elindultam vele rejtekhelyünk felé. Elég súlyos teher volt, s akkor gyűlt csak meg vele a bajom igazán, amikor felocsúdott kábultságából. Többször szívének szegeztem késemet, hogy engedelmességre kényszerítsem.
Winnetou jóslata bevált: megeredt az eső, és nemsokára úgy zuhogott, hogy kénytelen voltam egy öreg fa sűrű lombjai alá húzódni, annál is inkább, mert az esőben és sötétben sehogy sem találtam meg a partnak azt a pontját, mely szemben volt a szigettel, ahol táboroztunk.
Elhatároztam, hogy a fa alatt várom meg az eső végét - vagy akár a hajnalt is."